Агресія в Азовському морі: політолог Яхно розповіла, чи заспокоїться Путін у наступному році
13.12.2018 12:10

Намір Кремля повністю присвоїти Керченську протоку і Азовське море є очевидним. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

Розмірковуючи про підсумки 2018 року, наша співрозмовниця зазначає наступне: «Що стосується позитивних результатів, то, по-перше, це питання автокефалії. Якщо навесні б запитали, чи вірити ви в те, що ми отримуємо автокефалію, то мало хто міг би відповісти «так». Зараз ми вже підходимо майже до останньої сходинки - проведення собору і обрання предстоятеля цієї церкви».

Також політолог звертає увагу на те, що у 2018 році було прийнято низку законів, що стосуються безпеки.

«Йдеться про закон по Донбасу, отримання «Джевелинів», а також про окремі закони, за які ми проголосували і які вважаються прогресивними, на мій погляд», - каже аналітик.

Щодо негативів, продовжує експерт, то в першу чергу, це проблеми зі звільненням наших полонених, які знаходяться у Криму та в Росії.

«Вже зрозуміло, що до кінця року і навіть на початку наступного Росія навряд чи звільнить наших заручників. В минулому році, коли звільнили 74 наших заручників, які знаходились у ОРДЛО, це було позитивною подією», - каже Олеся Яхно.

Також політолог звертає увагу на те, що у 2018 році українські політики залишили окремі значимі теми в публічно-популістській площині.

«Я маю на увазі, наприклад, питання створення ринку землі. Ми знаємо, що закінчується мораторій на землю, мабуть, будуть його продовжувати, і де-факто дискусія не відбуватиметься», - каже аналітик.

«Ну і, безперечно, негатив - це ситуація у Керченській протоці. Тут простежується очевидний намір - повністю присвоїти собі Керченську протоку і Азовське море. І ці наміри здійснюватимуться й надалі», - додає наша співрозмовниця.