Політичний «антидарвин»: Чорновіл розповів, як сьогодні розвивається український політикум
17.12.2018 12:58

Українське суспільство стає більш зрілим, армія вибудовується потужно, реформи йдуть, а політичний клас розвивається дуже повільно. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

Коментуючи підсумки 2018 року, наш співрозмовник зазначає наступне: «Рік складний, і загрози лише зростають. Ми знов маємо відчуття загрози з боку РФ, можливості бойових дій тощо, неадекватності російської політики, як десь на рівні 2014 року, тільки тоді це реалізовувалось безпосередніми нападами і бойовими діями».

З другого боку, продовжує аналітик, цього року ми побачили «дику безвідповідальність українського політикуму».

«Коли ми говоримо у контексті загроз, це дуже добре простежується в тих обставинах, коли голосувалося питання про воєнний стан, тобто абсолютно наплювати: загроз нема, ворогів нема, є тільки одна проблема - дорватися до влади і щось перерозподілити і все. Тобто суспільство стає більш зрілим, армія вибудовується потужно, реформи повільно, але йдуть, а політичний клас, на превеликий жаль, розвивається дуже повільно. В деяких політичних сил на обличчі, мені здається, просто колосальний регрес, я би сказав «антидарвин», - додає Чорновіл.

Що стосується соціально-економічної ситуації, то тут, за словами політолога, все йде доволі повільно.

«Але ми в цьому році планували до кінця року вийти на дуже знаковий показник - середня зарплата в доларах мала би вийти на період до початку війни, кінця 2013 року. Не вдалося вийти на той рівень, але ми підійшли до нього дуже близько», - каже співрозмовник видання.

«Томос - це питання тисячоліття, тому що 1030 років існувала церква, не маючи повного статусу. Зараз вперше це вводиться. І ось таких речей в цьому році було більше, ніж за всі попередні роки», - додає Тарас Чорновіл.

Що стосується спрямування на ЄС і НАТО, то експерт зазначає наступне: «Насправді ми бачимо досить багато серйозних сигналів того, що поступово це вікно можливостей може відкритися. Я більше скажу: по НАТО це вікно можливостей відкриється десь на межі 2020-2021 років, і ми у цьому плані зробили дуже багато. Поглиблюється вибудовування того, що називається «антипутінська коаліція» - вона не те щоб розширювалась, але у європейців з’являється розуміння того, що Росія - це вже загроза для них, що якщо вони переступлять через Україну, РФ спокійно може далі починати такі провокації щодо країн ЄС. Тому в цьому плані теж вдається наших дорогих партнерів трошки навчити розумінню реальній ситуації», - резюмує аналітик.