«П’ятирічний план» Порошенка: Сиротюк розставив всі крапки над «і»
18.12.2018 12:46

Порошенко розуміє, що вже ніхто не повірить, що за його президентства Україна буде в ЄС і НАТО. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів депутат ВО "Свобода" Юрій Сиротюк.

Коментуючи заяву Президента Петра Порошенка про те, що в наступні п'ять років Україна повинна буде досягти миру, впоратися з економічними проблемами і досягти критеріїв для вступу в ЄС і НАТО, наш співрозмовник зазначає наступне: «Я вважаю, що він був лицеміром, коли казав, що війна триватиме години, а не місяці й роки. Війна - це процес двосторонній. Для того, щоб досягти миру, потрібно досягти або розуміння з РФ, що в принципі неможливо у форматі існування нинішньої Росії як імперії, де незалежна Україна взагалі не передбачена, і тому РФ вестиме війну. І якщо ми були б чесними перед собою, то війну вели з 24 серпня 1991 року, користуючись методами сучасних війн: інформаційними, економічними та енергетичними атаками, намагалися купити українську еліту, купити Україну інвестиціями, різними методами. Тобто ця війна тривала і буде тривати, хочемо ми цього чи ні».

За словами експерта, якщо президент говорить, що у наступні 5 років ми маємо досягти миру, то у нашій ситуації - це перемога над Росією.

«Тобто якщо Порошенко готовий внутрішньо і має план, як знищити Російську імперію, то тоді він би не лицемірив. Але я думаю, що він мир по-інакшому розуміє - мир як договорняк, як ось ця тиха виснажлива війна, і тоді це, звичайно, миру не принесе», - каже депутат.

Що стосується економіки і соціальних питань, то, за словами Сиротюка, за умови існування олігархічного режиму внутрішньої окупації, коли «в біднішій країні Європи живуть найбагатші люди Європі», ніякого соціального розвитку не буде.

«Спочатку нам говорили, що «я приведу вас до ЄС і НАТО», а зараз навіть президент розуміє, що у нинішній ситуації двері до ЄС і НАТО для України закриті, і президент почав викопувати стару нафталінову риторику часів Кучми. Це Кучма колись сказав, що «я побудую Європу в Україні». В даному випадку Порошенко розуміє, що вже ніхто не повірить, що за його президентства Україна буде в ЄС і НАТО з різних причин. В тому числі наявність військового конфлікту не дозволяє країні претендувати бути членом НАТО і не бажання сьогодні НАТО воювати з РФ як ядерною країною», - пояснює співрозмовник видання.

«Президент говорить сьогодні речі, вилами на воді писані, тому що сьогодні йдеться не про другий термін президентства і не про боротьбу у другому турі, як і не про перемогу у першому турі, як це було 5 років назад. Сьогодні соціологія показує ілюзорні шанси Порошенка попасти у другій тур, і тому що б він не обіцяв, суспільство не вірить цьому, не підтримує його», - додає аналітик.