Чиновники та українська мова: журналіст Чайка розповів про чарівну силу «люлєй»
28.12.2018 12:58

Совкові чиновники мають зрозуміти, що вони - бюрократичне обличчя нашої держави. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український журналіст, ведучий політичного ток-шоу «5 копійок» Роман Чайка.

Коментуючи інформацію про те, що, згідно з новим законом про державну мову, в Україні посадових осіб за неповагу до державної мови будуть звільняти з роботи, а держустанови - штрафувати, наш співрозмовник зазначає наступне: «Цей закон дублює норми законодавства, починаючи від Конституції і закінчуючи всіма іншими законодавчими актами, які передбачають, що державний чиновник має на службовому місці обслуговувати українською мовою. Я вважаю, що це є єдиний дієвий підхід, тому що, як сказав філософ українського народу Лесь Подерв'янський, «я не вірю в силу слова, а вірю в силу п…юлєй».

«Мені здається, що це єдиний спосіб примусити чиновників дотримуватися законодавства, тому що в державах протестантсько-католицьких, де законодотримування є нормою суспільної, приватної, державної і чиновницької поведінки, такі речі виглядали б дикими, але мовний патруль в Ізраїлі чи відповідні штрафи і країнах Балтії виглядають абсолютно природними, і це при тому, що ми говоримо про ті держави, де свідомість людей і чиновників є в десятки разів вище», - додає журналіст.

«В подібних речах мене більше лякає не саме застосування закону і штрафування, а те, що у нас всі закони порушуються, і закон про штрафування теж буде порушуватися. Кожен закон має сенс, коли він працює. А коли тут він працює, а тут «мы рыбу заворачивали», то тоді це найвища проблема», - резюмує Роман Чайка.