Через блокаду Росії до Маріуполя не можуть зайти 44% суден, – директор порту
29.12.2018 13:07

ДП «Маріупольський морський торговельний порт» за 15 місяців через огляд Росією суден втратив понад 500 мільйонів гривень.

Про це під час звіту Міністерства інфраструктури за 2018 рік на «Прямому» розповів директор підприємства Олександр Олійник.

«Коли РФ встановила арочні прольоти автомобільного та залізничного мостів, і в серпні 2017 року, запровадивши обмеження для проходу великотоннажних суден, тільки Маріупольський порт втратив у доходах приблизно 200 мільйонів гривень... 44% суден, які раніше заходили до порту «Маріуполь», через ці обмеження не змогли пройти і не можуть тепер пройти через Керч-Єнікальський канал під мостом», – повідомив він.

За його словами, погіршення ситуації відбулося з квітня 2018 року, коли Росія почала стовідсотковий огляд усіх суден, що заходять в українські порти Азовського моря – порт «Бердянськ» і порт «Маріуполь».

«Простій в очікуванні переглядів у суден почав становити від 10 до 15 днів. Тобто це колосальні втрати, яких зазнає судновласник. Доба судна такого класу, які беруть 20-25 тисяч тонн, коштує приблизно 15-20 тисяч доларів. Тобто, відповідно, величезних збитків судновласник почав зазнавати в очікуванні цих оглядів.

Відповідно, порт «Маріуполь» щомісяця тепер не довантажує близько 200 тисяч тонн вантажів. І сьогодні я вже можу констатувати втрати. Згідно з фінансовим планом, вантажопереробка на 2018 рік становила 7 мільйонів 300 тисяч тонн. Де-факто цього року ми переробимо 5 мільйонів 200 тисяч тонн. Тобто втрати налічують понад 2 мільйони тонн. У грошовому еквіваленті це більше ніж 300 мільйонів гривень. Буквально за трохи більше ніж рік, за 15 місяців, втрати обчислювалися більше як 500 мільйонами гривень недоотриманих доходів. Це суттєві фінансові втрати для нашого підприємства. І сьогодні, на жаль, ситуація наразі не покращується», – зазначив він.

Ще у вересні 2016 року Україна звернулася до Міжнародного арбітражного суду в Гаазі з позовом проти Росії про порушення морського права в Чорному, Азовському морях та Керченській протоці.

Як пояснила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль в інтерв'ю газеті «Дзеркало тижня», зараз розгляд позову в активній фазі, Росія вже надала свої аргументи в цій справі.

Крім того, 27 листопада 2018 року Міністерство закордонних справ поінформувало арбітражний трибунал, який розглядає спір між Україною та Російською Федерацією щодо порушення Росією Конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці. У МЗС наголосили, що Росія фактично закрила Керченську протоку для всіх суден.

25 листопада прикордонні кораблі РФ здійснили агресивні дії проти трьох кораблів ВМС ЗС України під час їх переходу з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. Зокрема, прикордонний корабель РФ здійснив таран рейдового буксира. В результаті зіткнення з прикордонними силами ФСБ РФ у Керченській протоці поранення отримали шість українських моряків.

У зв'язку з цим інцидентом Верховна Рада України проголосувала за президентський законопроект про введення воєнного стану в кількох областях України на 30 днів. Зокрема, воєнний стан було введено у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях, а також у внутрішніх водах Керченської акваторії.