Хмельниччанку, яка готувала теракт на замовлення ФСБ, посадили до в’язниці на 6 років
04.01.2019 10:37

Хмельницький міськрайонний суд визнав винною машиніста вакумно-пакувальної машини ТОВ «Проскурів-Агро» (Хмельницький) Надію Березюк за рядом кримінальних статей (ч. 2 ст. 110, ч.2 ст. 28, ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258, ч. 2 ст. 201 КК України) і призначив покарання у вигляді позбавлення волі на 6 років без конфіскації майна.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на вирок суду від 27 грудня.

Судом доведено, що з січня 2017 року Березюк співпрацювала зі співробітником ФСБ Росії. Спочатку обвинувачена адмініструвала групу «Не дадим нас уничтожить!» у соцмережі «Одноклассники», де створювала та розміщувала пропагандистську інформацію з метою виправдання агресії Росії проти України, підтримки сепаратистських, терористичних формувань та рухів, які діють на території Луганської та Донецької областей України.

Згодом за вказівкою співробітника ФСБ, який тримав зв’язок через соцмережі, Березюк здійснила фотозйомку будинку військовослужбовця 8 полку спеціального призначення (в/ч дислокується у Хмельницькому).

Крім цього, обвинувачена намагалася налагодити контакти з військовослужбовцями 19 ракетної бригади та 8 полком спеціального призначення та працівниками Шепетівського ремонтного заводу з метою підривної діяльності проти України. Зокрема, провела розмову зі своїм знайомим, який служив у 8 полку спецпризнання, який їй відповів відмовою у співпраці.

Також Березюк на прохання російського вербувальника збирала інформацію щодо проведення так званого «третього майдану», а саме: щодо кількості людей на мітингах, аналізу складу учасників, вимог мітингувальників, переліку організацій учасників мітингів та лідерів мітингів.

На початку березня 2017 року хмельничанка надала згоду співробітнику ФСБ Росії на допомогу провести підриви військовослужбовців 8 полку спеціального призначення шляхом отримання вибухівки і передачі її виконавцям підриву. Для цього вона вирушила в Одесу, щоб отримати посилку з вибуховим пристроєм, який приїхав рейсовим автобусом із Тирасполя (Молдова). Російський куратор переслав на банківську картку Березюк 1500 гривень, які витратилися на дорогу та придбання мобільного телефону.

6 квітня 2017 року співробітники СБУ затримали Надію Березюк на одеському автовокзалі з вибуховим пристроєм в еквіваленті 600 грамів тротилу.

У ході досудового та судового слідства обвинувачена щиро розкаялася і уклала з прокурором угоду про визнання винуватості. Згідно з нею, остаточне покарання для Березюк визначено у вигляді позбавлення волі на 6 років без конфіскації майна, яке і затвердив хмельницький суд.

Обвинувачену залишено під вартою до вступу вироку в законну силу. Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/news/meshkanku-hmelnickogo-yaka-na-zamovlennya-fsb-gotuvala-terakt-zasudili-do-6-rokiv-vyaznici-558367.html