Правозахисник про надання Томосу: Україна цивілізаційно повертається назад років на 300-350
08.01.2019 12:58

Те, що президент прискорив отримання Томосу саме в цей час, зовсім не сприяє встановленню миру в країні і поверненню Донбасу. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

На думку нашого співрозмовника, в отриманні українською церквою томосу немає нічого церковного, тим більш християнського.

«Все це політичний момент, це все передвиборча технологія президента разом з іншими президентськими ініціативами останнього року — це зміни до Конституції з приводу ЄС та НАТО і надзвичайний стан. При цьому фактично була порушена ст. 35 Конституції України про відокремлення церкви від держави, тому що президент сам брав участь в організації собору, він підписав з Константинопольським патріархатом договір від імені України, якій досі не оприлюднений», - каже правозахисник.

«Крім того, - додає експерт, - я давно брав участь в руху України до автокефальної церкви, ще за часів патріарха Володимира Гуменюка, але я думаю, що інші країни, які отримали автокефалію, та ж грецька, албанська, російська, вони її отримували десятиріччями, причому долаючи всі внутрішні й зовнішні виклики. А те, що так різко прискорив президент отримання томосу саме в цей час, зовсім не сприяє встановленню миру в країні і поверненню Донбасу. І це означає, що для нього головніше залишитися при владі, а не об'єднати Україну».

За словами Чемериса, якщо говорити про всі умови Томосу, то вони означають набагато менше незалежності, ніж мали УПЦ КП, УАПЦ і Українська православна церква МП.

«Наприклад, зараз православна церква позбавляється своїх закордонних приходів, Православна церква України не матиме права канонізувати святих, всі остаточні рішення по суперечках будуть прийматися в Константинополі. І церква не матиме права потім перетворитися на патріархію, на митрополію. І це та сама модель, яка є для української церкви», - каже співрозмовник видання.

За словами експерта, не тільки слово «томос» стало словом року, а й, наприклад, слово «хіротонія».

«Це значить в першу чергу те, що Україна цивілізаційно повертається назад десь років на 300-350, коли ці слова власне вживалися. Разом з цим була державна церква, і, по суті, ми повертаємось у ситуацію такого середньовіччя, вже у нас є феодали, і ось тепер томос», - додає правозахисник.