09.08.2005 18:54
Во вторник, 9 августа в адрес From-UA пришло заявление главы комитета ВРУ по вопросам строительства, транспорта и связи Валерия Пустовойтенко, в котором он выражает свое недовольство президентским вето относительно Жилищного кодекса, об этом сообщает пресс-служба народного депутата. Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

„8 серпня 2005 року Президент України наклав вето на Житловий кодекс, який був прийнятий парламентом 7 липня поточного року. Тим самим було проігноровано консенсус, який шляхом нелегких консультацій та доопрацювань вдалося досягти між інтересами різних соціальних груп. З іншого боку, було перекреслено тривалу і плідну роботу парламентарів і фахівців.

Хочу нагадати, що робота над Житловим кодексом при підготовці до другого читання тривала понад рік. Для доопрацювання проекту була створена відповідна комісія, де співпрацювали народні депутати, представники Кабінету Міністрів та місцевих органів влади, експерти, підприємницькі кола, громадськість. Під час розгляду проекту Житлового кодексу на сесії Верховної Ради були враховані фактично усі зауваження і пропозиції. Вважаю, що підготовка цього кодексу і його прийняття – це досягнення вітчизняного парламентаризму і його колективна політична перемога, приклад порозуміння і співпраці різних політичних сил в інтересах народу України.

Необхідно відзначити, що до цього часу в Україні відносини в житловій сфері регулювалися Кодексом, що був прийнятий ще в 1983 році, і який вже не відповідає реаліям сьогодення. Його недосконалість відчувається кожного дня через зростання кількості конфліктів в житловій сфері, падіння рівня житлових стандартів та якості комунальних послуг.

На жаль, новий Житловий кодекс став жертвою штучної конкуренції між гілками влади, яку постійно провокує Кабінет Міністрів. Саме з його подачі Президент наклав своє вето на кодекс. Як наслідок, ветування Житлового кодексу на невизначений термін відкладає забезпечення житлом громадян на системній основі, у тому числі – тих, хто довгі роки чекає своєї черги на квартиру у місцевих органах влади.

Кабінет Міністрів проводить неефективну, кризову економічну політику у 2005 році, і тому не здатен гарантувати ефективне бюджетне забезпечення житлово-комунальної реформи у наступному 2006 році. Саме в цьому, на моє глибоке переконання, і криється консервативна позиція Кабінету Міністрів по відношенню до нового Житлового кодексу.

Реалізація Житлового кодексу у 2006 році передбачає бюджетне фінансування обсягом понад 6,5 мільярдів гривень. Зниження темпів економічного зростання і реальна загроза соціально-економічної та бюджетної кризи змушують Кабінет Міністрів шукати винних серед законодавців, блокувати нові парламентські рішення та ініціативи, пропагувати власні досить сумнівні і несистемні підходи щодо реформування ЖКГ, серед яких – ініціативи щодо прискореного розформування ЖЕКів ті тому подібне.

В зв’язку з цим хочу наголосити, що ветування Житлового кодексу матиме особливо негативні наслідки на місцевому рівні. Буде зірвано і відкладено проведення модернізації житлово-комунальної сфери. І надалі виникатимуть гострі соціальні конфлікти, які неможливо буде розв’язати. Жертвою цих конфліктів стануть громадяни, місцеве самоврядування та репутація української влади.

Зрив виконання Програми реформування ЖКГ та підштовхування Президента до блокування Житлового кодексу є свідченням консерватизму та некомпетентності уряду Ю.Тимошенко, його неготовності до реальних перетворень. До речі, цей уряд не вніс жодної пропозиції під час остаточного прийняття Житлового кодексу, і розгорнув його критику лише після остаточних рішень Верховної Ради.
Вважаю, що своїми діями уряд продовжує політику консервації болючих проблем українського суспільства, створює штучні кризи, які відкривають дорогу для застосування „ручного режиму” управління в економіці та політизації роботи Кабінету Міністрів.

Ситуація небезпечна також і тим, що в черговий раз уряд намагається спровокувати протистояння між Президентом і Верховною Радою. Тільки воля глави держави та депутатів не допустила переростання політичних протиріч в парламентську кризу наприкінці минулої парламентської сесії. Хочу висловити сподівання, що і тепер прагнення до конструктивної співпраці дозволять виправити ситуацію.

Звертаюся до колег-депутатів із закликом до консолідації поміркованих та прогресивно налаштованих центристських сил в парламенті з метою якнайшвидшого запровадження в дію нового Житлового кодексу. Можна знайти компроміс відносно тих застережень, які висловив Президент України. Але моє глибоке переконання: Житловий кодекс має запрацювати вже з наступного 2006 року.

Переконаний, що у нас є шанс запобігти ситуації, коли запровадження нового Житлового кодексу відбудеться лише через процедуру подолання президентського вето.

Тому звертаюся до Президента із проханням скасувати своє рішення щодо Житлового кодексу, яке не відповідає потребам розвитку ЖКГ і стало лише фінальним акордом в безвідповідальній політиці Кабінету Міністрів.

Разом з тим закликаю політичні сили, яким небайдужа доля реальних ринкових перетворень, поставити питання про відповідальність діючого уряду. Уряд повинен працювати, а не гратися в політичні ігри. Якщо діюча урядова команда не може зрозуміти цієї простої істини, вона повинна піти у відставку”.