Вірус «руського миру»: політолог пропонує ввести гуманітарний, політичний і соціальний карантин на Донбасі
10.01.2019 12:37

Донбас Росії на сьогоднішній день не потрібен. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів політолог, голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

На думку нашого співрозмовника, для того, щоб повернути окуповані Росією території, має бути впроваджено певний гуманітарний, політичний і соціальний карантин.

«Має пройти достатньо довгий період такого умовного карантину, щоб вірус «руського миру» вмер, щоб він там загинув. А ті, хто хоче жити у «руському миру», нехай собі їдуть і живуть там. Тільки тоді можна говорити про повну реінтеграцію, але це має бути і на рівні гуманітарному. Що я маю на увазі? Це розрив ментальний. Щоб ті люди, які там проживають, щоб вони хотіли бачити своє майбутнє саме у складі України, а не якихось вигаданих «руських мирів», - каже аналітик.

Безумовно, наголошує політолог, питання миру треба вирішувати з тим, хто цю війну почав, а це Росія.

«Безумовно, це стосується як окупованого Криму, так і окупованих територій на Донбасі. І без вирішення саме з РФ все інше, на мою думку, несерйозно, це розмови не про що», - додає експерт.

«Донбас Росії на сьогоднішній день не потрібен. Ми не знаємо, що буде завтра, наскільки вони захочуть чи не захочуть заявляти про визнання їх незалежними, чи прийняти їх у свій склад. Все залежить від бачення Росією майбутнього, як вона буде це вважати», - каже Віталій Бала.