Вступ в ЄС і НАТО: як анонсовані зміни до Конституції вплинуть на економіку України
11.01.2019 13:45

З точки зору економічної складової зміни до Конституції про курс на вступ в ЄС і НАТО принесли б Україні лише позитив. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

Коментуючи заяву Петра Порошенка про те, що зміни до Конституції про курс на вступ України в ЄС і НАТО будуть прийняті Верховною Радою до президентських виборів, наш співрозмовник зазначає наступне: «Це політичне питання, складне з точки зору складу парламенту. Крім того, тут важливо навіть не те, що є в Конституції, а що буде реалізовуватися на практиці: можна закріпити в Конституції, а потім це просто саботувати. Тут важлива політична воля всього політичного класу».

«Чи дійсно політичний клас готовий до подібного кардинального кроку в бік Заходу? Причому не на рівні того, щоб ухвалити щось в Конституції, а на рівні практичних кроків. І не тільки з військової точки зору, а й з точки зору поведінки країни, тому що, умовно кажучи, якщо ви ухвалите рух до НАТО, а потім фінансуєте безпеку в країні значно нижче, то яким чином ви туди прийдете? І таких прикладів дуже багато, де важливі не слова, не заяви, а практичні дії», - додає наш співрозмовник.

На думку експерта, на економіку така ініціатива впливатиме позитивно, тому що вступ в НАТО - це певною мірою і безпекова гарантія, і дотримання певних стандартів, які характерні для країн євроатлантичної інтеграції.

«Йдеться також про питання захисту прав власності, фінансових інвестицій, демократичного розгляду питань і багато ще чого. Тобто, умовно кажучи, з точки зору економічної складової це був би позитив», - додає Кушнірук.