Суд: РФ має компенсувати 6 млн грн моральної шкоди сім’ї загиблого у зоні АТО солдата ВСУ
14.01.2019 08:37

Хмельницький міськрайоний суд задовольнив позов сім’ї загиблого солдата у зоні АТО до Російської Федерації і постановив стягнути по 1,98 млн грн (60 тис. євро) моральної шкоди кожному з трьох позивачів.

Про це свідчить рішення суду від 18 грудня 2018 року, пише НГП.

До суду звернулася дружнина загиблого старшого лейтенанта 72 окремої механізованої бригади Наталія Віхтюк у своїх інтересах, а також в інтересах двох малолітніх дітей. Вона зазначила, що 27 вересня 2017 року суд визнав факт загибелі її чоловіка Іван Віхтюка при виконанні обов’язку військової служби внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.

28 серпня 2015 року старший лейтенант Віхтюк разом із прапорщиком Олійником здійснювали плановий об’їзд бойових позицій 6 MP 2 мотострілецької бригади на північно-західній околиці села Гранітне Волновахського району Донецької області. Приблизно за 10 м до входу в приміщення майстерні колишньої гранітненської філії районного об’єднання «Сільгосптехніка» поряд із автомобілем військових розірвався танковий осколочний снаряд, який випустили проросійські бойовики. Внаслідок цього Віхтюк був уражений осколками снаряду і вибуховою хвилею викинутий з автомобіля назовні. Прапорщик загинув на місці.

Військові медики 2 мотострілецької бригади надали Івану Віхтюку першу медичну допомогу і евакуювали його до Волновахської центральної районної лікарні. Там йому була проведена відповідна хірургічна операція, але характер отриманих травм виявився несумісний з житіям. Солдат помер в реанімаційному відділенні Волновахської лікарні.

Таким чином, внаслідок саме військової агресії Російської Федерації проти України на території Донецької області було порушено невід’ємне право на життя Івана Віхтюка, чоловіка позивачки, передбачене статтею 27 Конституції України, ст. 2 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 року, яка ратифікована Законом України № 475/75-ВР від 17.07.1997 року.

“Внаслідок втрати чоловіка та батька її дітей, який загинув результаті військової агресії Російської Федерації проти України, а також, з огляду на особливий цинізм, з яким Російською Федерацією порушуються основоположні права й свободи людини в Україні, Наталія Віхтюк відчуває безперервний невгамовний душевний біль та страждання, втратила душевний спокій, постійно відчуває незахищеність та розчарування, її діти, залишившись без батька ніколи не матимуть можливості відчути необхідні для повноцінного розвитку дитини батьківську любов та увагу. Безпосереднім суб’єктом, внаслідок дій якого їм завдана моральна шкода, є Російська Федерація, її Збройні Сили, а також створені нею військові формування, які підтримуються, спонсоруються та фактично керують Російською Федерацією та мають на озброєнні засоби, використання яких становлять підвищену небезпеку для оточуючих”, – сказано у рішенні суду.

Як писав НГП, у листопаді Хмельницький міськрайонний суд виніс рішення про стягнення з Російської Федерації 180 тис. євро моральної компенсації на користь сім’ї загиблого військовослужбовця батальйону «Айдар» Вадима Шалатовського.