Чорновіл розповів, навіщо безперспективні кандидати реєструються на вибори та сплачують по 2,5 млн грн застави
14.01.2019 14:08

Основне завдання Анатолія Гриценка у виборчій кампанії - продемонструвати, що він може об'єднувати навколо себе людей. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

На думку нашого співрозмовника, Анатолій Гриценко - «єдиний кандидат з тих, хто не має реальних шансів стати президентом, але хто вірить, що він ним стане».

«Реальні шансі мають двоє кандидатів, це стало зрозуміло практично всім. Всі інші кандидати, які реєструються на вибори, сплачують, до речі, безповоротно, 2,5 млн грн застави, які вони знають, що ніколи назад не отримують, з цілком конкретними планами. Більшість з них мають потребу восени, коли будуть відбуватися парламентські вибори, мати вже розкручену політичну силу», - каже експерт.

Також аналітик звертає увагу на таке «явище», як «чисто технічні кандидати».

«Є люди, які мають зайві гроші і мало популярності і хочуть себе якось порозкручувати. Той же самий Ігор Шевченко, якій перший зареєструвався. Ну, він же не дурний чоловік, він що, не розуміє, що набере 0,1%? Але зараз стебається, виставляє білборди, на яких шукає наречену. Мабуть, це найдорожче бюро знайомств за 2,5 млн грн. Та ж історія з Зеленським багато про що говорить. Чомусь говорять, що він створює загрозу Тимошенко, а вона його ні словом не зачіпає, і він її не зачіпає. Тому насправді ролі всіх, хто йдуть, всім зрозумілі», - додає політолог.

За словами співрозмовника видання, Анатолій Гриценко - це «людина колосальних амбіцій та колосально завищеної самооцінки».

«Це людина зовсім не бідна, як він хоче це представити - він весь час каже, що він з народу, як йому там скидаються майже по копієчці на ту заставу. Формально це так й оформляється. Ніхто не хоче, хто не має зареєстрованих офіціальних реальних доходів, казати, що він сам заплатив всю суму. Гриценко зміг підтвердити 100 тисяч легальних доходів - от він і заявив, що він сам їх вніс, а всю решту партійці допомогли. До того ж, всі розповіді про те, яким Гриценко був найчеснішим міністром оборони, руйнуються результатами конкретних перевірок», - каже експерт.

За словами аналітика, у Гриценка є проблема: він недоговороспроможний та примудряється з усіма пересваритися.

«Основне його завдання у виборчій кампанії - продемонструвати, що він може об'єднувати навколо себе людей. Ніхто не вірить в перспективи Гриценка на президентських виборах, але всі навколо нього вирішили, що він може бути паровозиком, який має завезти певних політиків до Верховної Ради. І тому він зараз готовий авансом роздавати дуже багато обіцянок на наступні парламентські вибори», - каже політолог.

«Що стосується людей, яких він навколо себе об'єднує - він теж переважно об'єднує людей достатньо скандальних, дуже амбіційних, але досить маргінальних. І тому розраховувати на великий результат навряд чи варто», - додає співрозмовник видання.