Підвищення цін на газ до 80%: чи може Україна «не послухатися» МВФ
15.01.2019 12:34

Підвищення ціни на газ згідно з умовами з МВФ з 1 травня битиме по парламентським виборам восени, і це буде означати виборчу катастрофу для проурядових політичних сил. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

На думку нашого співрозмовника, в умовах перехідного періоду і виборчого процесу влада навряд чи підвищить тарифи на газ до 80%.

«Такої цифри, як 80%, немає у меморандумі з МВФ. Те, що підвищення має бути, - так, це факт, але я не переконаний, по-перше, що це має бути 80%, а по-друге, в тому, що воно відбудеться», - зазначає експерт.

Більш того, додає аналітик, існує певний ризик того, що повториться історія, яка вже була не раз з МВФ.

«Тоді, наприклад, для того, щоб отримати початковий транш фінансування, вимоги МВФ виконувались для того, щоб пройти певний піковий період, щоб не звалитися в провал, фінансову катастрофу, а подальше фінансування, яке ставилось у залежність в тому числі від підвищення цін на газ, ці умови не виконувались, і відповідно фінансування не отримувалось. Тому підвищення ціни на газ згідно з умовами з МВФ з 1 травня вже буде бити по парламентським виборам восени. І безперечно, що це буде означати виборчу катастрофу для проурядових політичних сил, тому вони будуть це відкладати», - зазначає Михайло Гончар.

«Але є інша реалія, що пов'язана з тим, що якраз на 2019-2021 роки припадає пик виплат по зовнішньому боргу, і в цьому контексті не слухатися МВФ означатиме проблеми з точки зору і стабільності функціонування фінансової системи, і виплати у повному обсязі згідно з графіком зовнішніх боргів», - пояснює співрозмовник видання.

«У тому ж разі, якщо президентську посаду здобуде хтось з тих, хто обіцяє не підвищення, а зниження ціни на газ, хто називає співпрацю з МВФ кабалою, то питання підвищення ціни на газ автоматично зніметься. Але це означатиме тоді, що країна буде на межі фінансової катастрофи. Тому я не знаю, для кого зараз міністр Рева робить ці страшилки. Те, що це треба буде зробити з 1 травня - це факт, але що на 80% - не думаю», - констатує експерт.