Україна єдина. Капранов розповів, як соборність народна породила соборність політичну
24.01.2019 12:34

Нова українська історія - це суцільна соборність. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український письменник Дмитро Капранов.

За словами співрозмовника видання, України або не буде, або вона буде єдина, тобто боротьба за українські землі перманентна.

«Бог нам послав такого ворога, як Росія, такого сусіда, і тому сьогодні ми все більш бачимо, як Україна консолідується навколо ідеї територіальної єдності й боротьби за українські території. Це не погана для країни ідея. В державному будівництві вона ефективна, і це доведено історією», - констатує письменник.

За словами експерта, «соборність - це ознака народжуваності».

«Україна як поняття у нинішньому часі виникло як соборне, тобто це день злуки, а перед тим листопадове повстання у Львові і телеграма від сотника Дмитра Витовського в Київ, що український Львів вітає столицю Київ. З цього насправді почалася політична історія України як географічна, тому що до того поняття Київ-столиця існувало хіба за часів Київської Русі в 13 столітті. Тому соборність - це ознака народжуваності. Причому народ себе відчуває єдиним народом, а політично Україні не щастило, і це видно навіть на географічних мапах: навіть коли була гетьманщина, то кожен гетьман обирав собі якусь іншу столицю», - каже Капранов.

Натомість, продовжує наш співрозмовник, «нова історія - це суцільна соборність».

«І ця соборність народжувалась від єдності народів у культурі. Коли Шевченко з'явився, його визнали у всій Україні однаково. І у Львові, де Шевченко не був ніколи, стоїть камінь на його честь, ще тоді поставлений. Власне ось ця соборність народна породила соборність політичну», - додає письменник.