Щось новеньке: чи «приживеться» в Україні 36-годинний робочий тиждень
29.01.2019 12:10

Багато хто в Україні згоден був би працювати і 7 днів на тиждень, аби була достойна оплата праці. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.

Коментуючи інформацію про те, що на Всесвітньому економічному форумі в Давосі компаніям в світі порадили масово перейти на чотириденний робочий тиждень, наш співрозмовник зазначає наступне: «По-перше, це актуально, коли є робота, і такої роботи багато, і ця робота сучасна й технологічна, потребує великої уваги та доволі інтенсивна. А з урахуванням того, що в Україні робочих місць не вистачає і люди вимушені тікати за кордон та ставати заробітчанами, тому що тут не можуть собі знайти роботу і реалізуватися, то такі інновації для України не дуже актуальні».

«Хоча дійсно така європейська тенденція є. І наприклад, вже років 5 тому і Німеччина, і Франція перейшли на 36-годинний робочий тиждень, а у нас 42 години», - додає експерт.

За словами Павловського, багато хто в Україні згоден був би працювати і 7 днів на тиждень, аби була достойна оплата праці.

«Якщо ви маєте філологічну освіту, а вам пропонують йти двірником чи мити тарілки, то я думаю, що вас це не дуже буде надихати. А там, де потрібен інтелект, висока кваліфікація, ось якраз таких робочих місць не вистачає. Візьміть офіційну статистику: у нас серед безробітних 70% людей з вищою освітою. А найстрашніше те, що кожна четверта молода людина до 27 років теж не може знайти роботу і теж безробітна. Ось в цьому проблема, а не в тому, скільки днів працювати», - констатує наш співрозмовник.