36-годинний робочий тиждень: чи вистачить українцям грошей на додатковий вихідний
29.01.2019 12:58

36-годинний робочий тиждень - це добре. Але не з такою пенсією і зарплатою, як у нас. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів голова Громадської палати України, генеральний секретар Національної конфедерації профспілок Петро Петриченко.

Коментуючи інформацію про те, що на Всесвітньому економічному форумі в Давосі компаніям в світі порадили масово перейти на чотириденний робочий тиждень, наш співрозмовник зазначає наступне: «Така ініціатива, на мій погляд, більше несе не позитиву, а негативу, оскільки зараз в Україні йде суттєве збільшення пенсійного віку, тобто залишаються люди, яким потрібні робочі місця. А оскільки все більше залишаються працювати, то потрібні нові робочі місця, а вони не створюються. Тому це штучна така позиція - утримання людей і надання їм роботи. Але якщо така ініціатива йде за рахунок того, що буде скорочуватися заробітна плата, то це не гідна ініціатива. Якщо заробітна плата буде залишатися такою, яка вона є сьогодні, коли ми маємо 5-денний робочий тиждень, то люди схвально поставляться до такої ініціативи».

«Такі гасла не можуть сприйматися позитивно, оскільки профспілки свого часу про це говорили. Ми знаємо, що раніше робочий день був 12-14 годин. В зв'язку з інтенсифікацією виробництва всі трудящі боролися і зробили 8-годинний робочий день. Сьогодні в Україні зменшили 41-годинний тиждень до 40 годин. Коли людина зайнята на виробництві, то вона відчуває себе необхідною суспільству. Але питання: як вона буде свої вихідні дні використовувати? З тією мінімальною пенсією і зарплатою просто незрозуміло, що робити», - додає експерт.

Така ініціатива, на думку Петриченка, має бути комплексною.

«З одного боку, треба піднімати рівень життя людей. З іншого боку, необхідно давати час для їхнього особистого життя. Я дуже критично до цього ставлюся, тому що на сьогодні є законодавство, є закони про працю і в інших країнах, і там чітко передбачається розглядати позицію як 35-годинний тиждень. Тобто людина ходить 5 днів на роботу, а весь інший час вона може використати на свій розсуд. Але я хотів би почути від влади, навіщо мені 3 вихідних. Я жодного разу не бачив, щоб влада проявляла якісь ініціативи в інтересах людини. Тому я дуже критично до цього ставлюся», - додає співрозмовник видання.