«Згадайте початок 90-х»: економіст розповів, чи варто радіти зарплаті 10,5 тисяч грн
30.01.2019 12:58

Середня зарплата 10573 в Україні є результатом статистичних маніпуляцій. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

Коментуючи дані Держстату, згідно з якими середня заробітна плата в Україні в грудні досягла 10573 грн, що в 2,8 рази більше показника мінімальної зарплати, наш співрозмовник зазначає наступне: «Середня зарплата за грудень 10,5 тис. грн є результатом тільки одного - статистичних маніпуляцій, тому що при мінімальній зарплаті за грудень, яка складає 3600 грн, щоб дотягнути до показника середньої зарплати у 10,5 тис. грн, мінімум третина працюючих повинна отримувати реальну зарплату біля 20 тисяч, щоб вийти на середній показник у 10,5 тис. при мінімальній зарплаті 3600. Тому цей показник середньої зарплати, я вважаю, що це не що інше, як статистичні маніпуляції і більш нічого».

Другий момент, окрім статистичних маніпуляцій, на який звертає увагу експерт, це купівельна спроможність грошей.

«В цьому показнику, є офіційні дані ООН, за якими понад 40% українців живуть за межею бідності. Тобто абсолютно не має значення кількість номіналу грошей. Має значення їхня купівельна спроможність - що можна купити за певний номінал грошових знаків. Ми на своїй шкіри проходили історію початку 90-х, коли майже всі українці були номінально мільйонерами в тодішніх карбованцях, але купити за ці мільйони ми могли все менше і менше товарів і послуг», - додає співрозмовник видання.