Правозахисник розповів, чого слід очікувати від адвокатів Януковича
01.02.2019 10:00

Суд над Януковичем навряд чи можна назвати таким, що відповідає європейській конвенції прав захисту людини. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

Коментуючи рішення суду щодо справи Януковича, наш співрозмовник зазначає наступне: «Рішення суду ще не набуло законної сили, воно вступить в силу лише після апеляції. Якщо апеляція підтвердить це рішення, тоді формально його можна буде виконувати. Але, очевидно, виконувати його не зможуть, бо Янукович знаходиться за межами України, і очевидно, Росія його не видасть нам».

В той же час, на думку експерта, суд, що відбувся, навряд чи можна назвати таким, що відповідає європейській конвенції прав захисту людини.

«Адвокати Януковича вже сказали, що пройдуть всі національні інстанції. Я думаю, що там буде рішення, що Януковича визнають злочинцем. А потім вони будуть подавати до Європейського суду з прав людини, який, на мою думку, визнає цей суд таким, що порушує ст. 6 конвенції права на справедливий суд, тому що це пов'язане з політичним тиском на суддів, починаючи від того, як генеральний прокурор казав, що до певної дати буде винесений вирок, і тим, що адвокатам не давали часу на вивчення справі і врешті решт не були заслухані всі свідки захисту. Тобто на таких підставах ЄСПЛ однозначно виносить рішення про те, що була порушена процедура суду. Відповідно, суд не може вважатися таким, що був справедливим», - каже правозахисник.

«Тому я вважаю, що значною мірою, на жаль, ми не маємо незалежного правосуддя від влади, і зі зміною президента цілком можливо очікувати іншого рішення від другої й третьої інстанцій», - додає Чемерис.