Супрун розповіла, як українцям врятуватися від інфаркту і скільки це коштує. ВІДЕО
01.02.2019 14:51

Сьогодні кожен українець з інфарктом, який потребує термінового стентування, отримує його безоплатно. Про це у Facebook повідомила в.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

«У 2000-ні в усьому світі настала ера стентування — в рази ефективніший метод лікування інфаркту. Але тоді в Україні це були радше експерименти. Про введення стентування в масову практику навіть не йшлося. Більшість кардіологів були змушені ще понад 10 років користуватися застарілими методами, які дають набагато менше шансів вижити після серцевого нападу.

Системні зміни почалися лише 2016 року. А сьогодні кожен українець з інфарктом, який потребує термінового стентування, отримує його безоплатно. Трансформація системи охорони здоров’я рятує життя», - розповіла Супрун.

“За ці 2 роки, що ми перейшли на стентування, ми зберегли сотні життів. Якби перенестися на 2 роки назад – ці люди померли б”, - каже Максим Соколов, старший науковий співробітник Національного наукового центру "Інститут Кардіології імені М. Д. Стражеска".

В інтерв'ю Голос Америки він розповів, що відколи в київському Інституті кардіології всім людям, які мають інфаркт, почали ставити стенти, смертність від інфаркту міокарда тут впала на 20% і зараз становить 4% - як в усіх розвинутих країнах. Так само відбулося в 11 областях України у порівнянні з 2015 роком, де активно впроваджується нова система надання допомоги при інфаркті міокарда.

Одна із основних причин такої статистики - стратегічний фокус держави на розбудові мережі кардіологічних центрів та впровадженні безоплатного стентування в екстрених випадках для пацієнтів з інфарктом міокарда з елевацією сегмента ST.

«Після початку співпраці з міжнародними організаціями, стенти почала закуповувати компанія Crown Agents in Ukraine. Ціна впала в рази. Від кількох сотень і тисяч доларів за стент до $70 за стандартний і $140 – за стент з лікарським покриттям. Тепер держава може забезпечувати громадян лікуванням. А пацієнти можуть отримувати стентування в екстрених випадках безоплатно!

Нові технології, впроваджені в кардіоцентрах, рятують життя пацієнтів, які раніше помирали через недостатню технічну оснащеність медичних установ і відсутність сучасної системи надання допомоги. Спільно з #УрядГройсмана розбудовуємо мережу кардіоцентрів по всій країні, щоб кожен мав доступ до безоплатної та якісної допомоги 24/7.

Завдяки урядовій програмі надання допомоги пацієнтам з гострим інфарктом міокарда — http://moz.gov.ua/kardiocentri — відкриваються спеціалізовані відділення (реперфузійні центри), які мають необхідне обладнання і цілодобово надають допомогу при гострому стані. У 2019 році розбудова мережі продовжиться — заплановано встановити ще 13 ангіографів для різних регіонів. Для цього у проект бюджету-2019 уряд заклав 150 мільйонів гривень», - повідомила вона.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.