У неділю в Україні може випасти червоний сніг — його несе з Африки
02.02.2019 12:37

3 лютого, в неділю, у країнах Карпатського басейну очікуються опади з червонуватим кольором. Це може бути сніг або дощ, — повідомляє Державна метеорологічна служба Угорщини.

Червоні опади — найбільш неприємні на вигляд для людей, бо нагадують кров. У стародавньому світі червоний дощ був символом наближення Апокаліпсису та лякав людей не менше, ніж сонячне затемнення. Про червоні (або криваві) дощі писали такі авторитетні стародавні хроністи, як Гомер і Плутарх. У XIX столітті вони були вже більш строго задокументовані, і їх спостерігали в Італії, Греції та південних областях Іспанії.

Між тим, причина цього явища — всього лише домішування до звичайного дощу червоного пилу, який складається з найдрібніших організмів червоного кольору. Утворюється такий пил в Африці, після чого переноситься пасатами в Європу.

У квітні 2005 року протягом декількох днів помаранчеві дощі пройшли в Україну - у Миколаївській області та в Криму. Кольорові опади спостерігали також в Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській областях. Українські синоптики заявили, що помаранчевий колір дощ отримав внаслідок урагану - вітер приніс частинки пилу з Північної Африки.

У травні 2013 року на Закарпатті випав червонуватий дощ з піском. Люди, які потрапили під нього, відзначали, що краплі мають дивний буро-коричневий колір, що чітко видно на одязі та автомобілях. Подібне сталося у краї в 2005 році на Великоберезнянщині, коли тут випав жовтий сніг. За словами експертів, його приніс сильний вітер з Європи, найімовірніше — з боку Угорщини.