89 кандидатів: хто і за що боротиметься під час президентських виборів
04.02.2019 12:42

Якщо людина хоче балотуватися, і все відповідає нормам закону, немає ніяких підстав забороняти їй це робити. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів кандидат політичних наук, політичний експерт, журналіст Євген Магда.

За словами аналітика, всіх кандидатів у президенти України можна умовно розбити на три групи.

«Від 3 до 5 людей будуть реально боротися за перемогу, у них, очевидно, для цього будуть підстави різноманітні - і рейтинги, і інформаційні можливості, і фінансові, і організаційні. Десь 5-7 чоловік будуть брати учать у президентській кампанії з прицілом на парламентські вибори, щоб заявити про себе і добитися якомога більш активної присутності. І решта в масі - хто технічні кандидати, хто шукачі слави і амбіцій, тобто не може ж держава заборонити людям балотуватися», - пояснює політолог.

«Ми маємо зрозуміти, що якщо людина хоче балотуватися, хоче заплатити заставу і вважає, що вона буде гідним і належним президентом, то тут нема ніяких сумнівів і немає ніяких підстав забороняти їй це робити, якщо все відповідає нормам закону», - додає наш співрозмовник.

За словами експерта, прогнозувати, хто з кандидатів на чиї інтереси працює, «можна лише під час виборчої кампанії, а не за прізвищем або статевою належністю».

«До речі, я думаю, що на цих виборах вперше в новітній історії України відсоток жінок-кандидатів буде вище 10% від загальної кількості. Тобто за жодними ознаками, крім конкретних політичних дій, сказати, чи є кандидат технічним, чи є він самодостатнім, неможливо», - констатує співрозмовник видання.

Загалом, додає політолог, президентські виборі-2019 характеризуються найбільшою кількістю людей, які подавали документи, проте це не означає, що всі вони дійдуть до дня голосування.

«Дехто з них просто продемонструє певний політичний вплив, інтерес до тих політичних процесів, які існують на сьогоднішній момент, - і на тому будуть виходити з політичної гонки під різними соусами», - каже Євген Магда.

Відносно ситуації, яка склалася навколо Надії Савченко, експерт зазначає наступне: «Зараз намагаються знов порушити питання про перебування Надії Савченко в СІЗО. Я думаю, що природно, що Віра Савченко бореться за звільнення своєї сестри, інша річ, що масштаб звинувачень на її адресу не зовсім сприяє цьому звільненню».