Вибори-2019: Зеленський може не попасти навіть у першу п'ятірку. І ось чому
05.02.2019 09:09

Зеленського сприймають не як реального політика, а як можливість показати велику дулю тим, хто є сьогодні у політиці. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

Коментуючи ситуацію, що склалася навколо президентських рейтингів та лідерства Володимира Зеленського, наш співрозмовник зазначає наступне: «Почнемо з того, що зараз є сильний різнобій у соціологічних опитуваннях, а це, як правило, починається тоді, коли починається певна динаміка, а вона почалася з того моменту, коли вже відбулося висунення Порошенка, і ми вступили в останню стадію вже повністю реальної виборчої кампанії».

За словами експерта, на даному етапі варто очікувати на кардинальні зміни позицій.

«Оскільки почалися зміни після офіційного вже оголошення повного списку кандидатів, все більше і більше у відповідях на питання соціологів буде фігурувати реальне ставлення до кандидатів у розрізі виборів, і не так, як ми їх оцінюємо і які у нас настрої щодо їхніх прізвищ. Поки що ми відповідали, які у нас з'являються емоції щодо тих чи інших прізвищ. Тому насправді мінятися буде дуже багато», - каже аналітик.

Що ж стосується тих тенденцій, які «засвітили» останні кілька опитувань, політолог зазначає наступне: «Я розглядаю тут паралельно Соціум, КМІС і Разумкова, з другого боку - «Рейтинг». «Рейтинг» може бути трохи суб'єктивним, тому що керівник його зараз працює з Тимошенко і допомагає їй у веденні виборчої кампанії, наскільки мені відомо, тому ту може бути суб'єктивність у постановці питань, тому там Тимошенко може бути більш позитивний результат в порівнянні з Порошенком і більш відмінний відрив, але я думаю, що дуже швидко всі ці речі почнуть вирівнюватися».

«А тепер повертаємось до двох несподіванок. Перша несподіванка - це те, що зміцнилися дуже сильно позиції Зеленського - вони пішли в гору. Друга - це те, що зміцнилися позиції Порошенка, і за одними даними, він обігнав Тимошенко, за другими - він пішов у гору і очевидно, що скоро зможе її обігнати», - каже експерт.

Але, додає Чорновіл, відповідаючи на питання соціологів, багато з тих, хто говорить про кандидата в президенти Зеленського, «плутає кіношний образ з конкретною людиною».

«Чи такі люди підуть на вибори голосувати? Частина піде, частина ні, тому що там рівень мотивації. Плюс зараз йде дуже сильна кампанія проти Зеленського, тому що він такими рейтингами себе відверто підставив. Плюс російський бізнес, плюс участь у російській пропагандистській машині, плюс він умудрився зробити те, чого робити не можна - він жорстко полаявся з журналістами, він нагло себе поводив. Плюс демонстративний стиль життя такого собі нового руського. Ну і плюс корупція: офшори, офшори, офшори», - каже співрозмовник видання.

Відповідно до даних, наданих соціологами, продовжує Чорновіл, Зеленського сприймають не як реального політика, а як можливість показати велику дулю тим, хто є сьогодні у політиці.

«От для такої категорії людей більше підходить фраза, яку колись використав Микола Азаров - «да пошли вы». Так званий електорат Зеленського дуже сильно домінує у категорії 18-35, але у основній масі це все-таки люди від 18 до 25, а вони на вибори не ходять. І тому я припускаю, що цей рейтинг абсолютно дутий, це чисто емоційний рейтинг, якій може закінчиться тим, що Зеленський може навіть не попасти у першу п'ятірку», - прогнозує політолог.

А от що дійсно цікаво, продовжує аналітик, так це перетікання ініціативи у бік Порошенка.

«Я думаю, що дуже скоро всі агентства, включаючи «Рейтинг», почнуть фіксувати перевагу Порошенка над Тимошенко, і от тут вже буде серйозно, тому що тут два політики, тут два непримиренних суспільних середовища, які ненавидять одне одного. І суспільні групи, які підтримують Порошенка і Тимошенко, - це не групи, які готові підтримувати Зеленського», - каже співрозмовник видання.

«Вибори дають певну несподіванку, але тенденції, які будуть розкручуватися у лютому-березні, можуть зіграти особливу роль. І головний висновок цих опитувань показує, що вирвалася група уперед, і відрив від них став критичним для наступних, і тому розраховувати на якісь кардинальні зміни в лідерах досить важко. Якщо Зеленський почне здуватися, ані Садовий, ані Гриценко якихось надій не мають. Що стосується кандидатів від колишньої Партії регіонів, то вони самі це не приховують, що у них шансів на вихід у другий тур, навіть якщо б вони йшли однією колоною, не було. Для них принциповим є питання, хто набере більше для того, щоб отримати більше на парламентських виборах», - додає Тарас Чорновіл.