Чого виборці чекають від виборів?
05.02.2019 18:13

31 січня соціологічна група «Рейтинг» оприлюднила результати опитування громадської думки - «Моніторинг електоральних настроїв українців». Крім «замірів» рейтингів потенційних учасників президентської виборчої кампанії, соціологи також зафіксували кілька важливих параметрів, що дають уявлення про те, в якому стані суспільство увійшло в «електоральний» 2019-й.

«Привертає увагу, що збільшується кількість тих, хто вірить в перемогу Ю.Тимошенко на президентських виборах. Згідно з проведеним опитуванням, 23% респондентів вірять в її перемогу. У серпні таких було 16%, у червні - 12%. Влада явно відстає за цим показником», - зазначив Андрій Золотарьов, політтехнолог, голова аналітичного центру Третій сектор.

На думку політтехнолога, це важлива позиція, бо український раціоналізм вибору такий, що виборець часто голосує не за того, хто йому симпатичний. Голосують за того, хто пройде або переможе, щоб його голос не пропав. І цей показник вказує на наявний у Тимошенко потенціал зростання підтримки.

Близько 42-43% вважають, що Президентом повинна стати людина з досвідом перебування на вищих посадах.

«Ще один потужний фактор, який працює на Тимошенко - всі соціологічні опитування, і дані «Рейтингу» не виняток, показують високий (близько 80%) рівень недовіри до влади. Такий само високий запит на зміни. Майже 70% опитаних вважають, що країна потребує радикальних змінах, а по суті, потребує нового курсу. Лише 12% переконані, що краще лишити все без змін», - зауважив Золотарьов.

Він зазначив, що запит на зміни корелюється з оцінками найбільш «проблемних» місць нинішньої влади. Кількість тих, хто вважає, що чиновникам не вистачає чесності - практично не змінилося (50% у 2015-му, 49% - на початок 2019-го). А ось претензії до того, що влада все більше «віддаляється / втрачає зв'язок з народом» - посилилися. «Нелюдським» називали можновладців 25% у 2015-му - і 32% в січні 2019 го. Результати опитування цікаві і тим, що поряд з традиційною проблематикою від потенційного переможця чекають і рішення ще цілого ряду питань.

«Напередодні виборів актуалізувались деякі «відкладені» претензії у непроведенні реформ. Зокрема, реформа виборчого законодавства, скасування депутатської недоторканності, ухвалення закону про імпічмент Президента довгий час «перебували в тіні» інших перетворень (освітньої, медичної, пенсійної реформ). Соцопитування «Рейтингу» виявило, що громадяни пам'ятають про обіцянки провести ці перетворення. Особливо - про депутатську недоторканність (72% вважають, що з моменту попередніх президентських і парламентських виборів взагалі нічого не було зроблено в цій сфері). Чи варто говорити, що ініціативи Тимошенко співпадають із запитами суспільства», - констатував політтехнолог.

Довідка

У матеріалі наведено інформацію про результати соціологічного дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг». У ході дослідження було опитано 6 000 громадян України, віком від 18 років і старше, методом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження не більше 1,3%. Терміни проведення дослідження: 16-24 січня 2019 р. по всій території України, за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей та АР Крим.