«Ти, чуділо, щось в своїй притрушеній голові напридумувало і штиришся від цього», - кандидат на посаду судді Верховного суду Руслан Ульянов
10.02.2019 18:28

14 лютого 2019 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККС) спробує призначити на посади суддів касаційних судів у складі Верховного Суду дев’ять кандидатів, серед яких під номером 9 значиться Ульянов Руслан Анатолійович, адвокат, кандидатуру якого Громадська рада доброчесності (ГРД) визнала невідповідною посаді судді. ГРД виявила за цим кандидатом факти прояву сексизму, вживання ненормативної лексики в дискусіях, зверхнє ставлення до опонентів та ймовірне використання статусу радника міського голови в бізнес-інтересах власної дружини.

Як йдеться у висновку, про Руслана Ульянова, розміщеному на сайті ГРД, «кандидат під час виконання ним повноважень депутата Кременчуцької міської ради використовував у публічних дискусіях сексистські висловлювання, зокрема, під час дискусії з секретарем земельної комісії КМР вжив вислів «Ви баба базарна!», що відображено в статті місцевого видання Telegraf».

Окрм цього, Руслан Ульянов «вживав ненормативну лексику щодо опонентів. Зокрема: «Тебе послати чи сам знаєш куди піти? На...й, звичайно» або «Ти, чуділо, щось в своїй притрушеній голові напридумувало і штиришся від цього». Також, Кандидат з 2011 року є активним дописувачем на сайті кременчуцького видання «Телеграф», де під час обговорень міських подій демонструє зверхнє ставлення до опонентів та вдається до глузливих висловлювань».

Після набуттям Русланом Ульяновим повноважень депутата Кременчуцької міської ради, його дружина Юлія Ульянова в 2016 році надавала послуги комунальним підприємствам «Кременчукводоканал» та «Благоустрій Кременчука» на загальну суму 280 000 гривень. При цьому в 2015 році вона теж надавала юридичні послуги «Кременчукводоканалу», однак, на значно меншу суму - 35 000 гривень. А от протягом 2012-2014 років аналогічні послуги комунальним підприємствам Кременчуцької міської ради дружиною Руслана Ульянова зовсім не надавалися. «У цих фактах проглядається висока ймовірність використання статусу депутата Кременчуцької міської ради та радника міського голови з правових питань» - йдеться у звіти ГРД.

«Наведені факти не сприятимуть зміцненню довіри громадян у чесність, незалежність, неупередженість та справедливість суду, у разі проходження цього Кандидата до лав суддів Верховного Суду. Адже, суддя Верховного Суду має бути прикладом бездоганної поведінки», - робить висновок Громадська рада доброчесності стосовно кандидатури Руслана Ульянова.

Чи призначить ВККС Руслана Ульянова суддею Верховного з такою негативною рекомендацією стане відомо вже 14 лютого.

Нагадаємо, 8 лютого Громадська рада доброчесності заявила, що Вища кваліфікаційна комісія суддів не запросила її представників на пленарні засідання, хоча таке право Рада має відповідно до закону. У ГРД вважають таку відмову не лише незаконною, а й такою, «що вчергове підриває легітимність конкурсу. Вона нівелює один із основоположних принципів судової реформи - безпосередню участь громадськості в процедурі добору суддів».