ЗМІ: Як штаб Порошенка вербує агітаторів на вибори. ФОТО
11.02.2019 14:42

Майже у всіх регіонах України відбуваються так звані «соціологічні опитування» і складаються бази даних громадян - прихильників чинного президента. У ході цих «анкетувань» зафіксовані ознаки проведення політичної агітації. Про це під час прес-конференції заявила голова правління ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» Ольга Айвазовська, повідомляє Власти.нет.

При цьому інструктаж так званих соціологів, організаторів та самих агітаторів подекуди проходив у приміщеннях комунальної власності. До цього в робочий час залучались посадові особи. А це прямо суперечить законодавству.

Представникам «ОПОРИ» стало відомо, що опитування проводилось за ініціативою ГО «Інститут розвитку і сприяння демократії». А в організації опитування беруть участь місцеві осередки політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

За інформацією «ОПОРИ», до 28 березня планується проведення чотирьох хвиль анкетування виборців.

В «ОПОРІ» зазначають, що опитування не містить вибірки дослідження, а діяльність інтерв'юерів прив'язана до постійних виборчих дільниць і проводиться за місцем проживання виборців. Під час опитування організатори планують вивчити ставлення виборців до політики та програмних засад чинного президента, а також виявити його прихильників.

«Ми зібрали інформацію щодо потенційних оплат за такі дії у Хмельницькій, Тернопільській, Дніпропетровській, Луганській, Миколаївській, Івано-Франківській та інших областях. Розміри оплати є наступними: у Тернополі пропонують за таку роботу 1000 грн на місяць; у містах Луцьк, Рожище, Камінь-Каширський Волинської області - 1000 грн за виявлення 10 прихильників кандидата; у Миколаївській - 1000 грн за опитування 50-70 виборців; у П'ятихатках Дніпропетровської області - 400 грн за одну хвилю опитування; в Івано-Франківську - 1000 грн за опитування 60 виборців; у Новопсковському районі Луганської області - 500 грн за 50 анкет», - заявила Ольга Айвазовська.

При цьому в «ОПОРІ» зазначають, що чинна редакція Закону України «Про вибори Президента України» прямо забороняє укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації (частина 6 статті 64 Закону). При цьому законодавство не дозволяє фінансування витрат на проведення передвиборної агітації не з виборчого фонду.

У ЗМІ та Інтернеті також багато писали про створення мережі агітаторів, які збирають персональні дані українців та отримують грошові бонуси (тарифна сітка досить широка) за кожного наверненого прихильника влади. Й ті славнозвісні анкети також були опубліковані в Інтернеті. Тож тепер справа за правоохоронними органами, які мають провести розслідування та розставити всі крапки над «і», підкреслює видання Власти.нет.