13.08.2005 12:40
В связи с перенесением центра украинского греко-католицизма из Львова в Киев, лидер партии Братство Дмитрий Корчинский обратился с открытым письмом к папскому нунцию в Украине. Пресс-служба партии прислала в нашу редакцию это письмо, текст которого приводим ниже языком оригинала во избежание неточностей

«Слава Ісусу Христу!

Ваше Преосвященство, у світі лишається дедалі менше Християн. Іще менше лишається Християн, здатних до оборони віри. Нам потрібен єдиний фронт, тому дуже важливо уникати ворожнечі між католиками та православними.

Таку ворожнечу зроджує тиха експансія католицизму на віддавна православні землі. Дуже дратівливою провокацією є перенесення уніатської централі до Києва (другого Єрусалиму для всіх слов’ян) та зміна титулатури уніацького архієпископа.

Мушу нагадати Вам, що сучасна українська нація сформувалася у боях за православ’я, проти унії та католицького наступу. Якщо уніатський архієпископ повертається до Києва, стає незрозумілим, за що проливали кров Сагайдачний, Трясило, Наливайко, Богдан, Гонта, Залізняк та інші великі постаті, на спогадах про яких ґрунтується наша національна свідомість.

Будуть ексцеси. Ваше керівництво може уникнути їх, якщо не пустить свого архієпископа до переїзду до Києва. Для уніатів повернення до Києва можливе не в географічному сенсі, а в сакральному - як повернення в православ’я.

Сподіваємось на розуміння і молимося за Вас. Амінь»