Політолог розповів, чим відрізняється Кличко від Зеленського, і чого немає у останнього
18.02.2019 13:05

Незважаючи на те, що Зеленський довгі роки існує у політичному контексті, природа прийняття політичних рішень йому навряд чи відома. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог Володимир Цибулько.

Коментуючи слова мера Києва Віталія Кличка про те, що Володимир Зеленський «немов пасажир літака, який випадково опинився в кабіні пілота», наш співрозмовник зазначає наступне: «Кличко, на відміну від Зеленського, працював в місцевому самоврядуванні, він працював радником президента. Тобто він мав завжди основи для державного управління чи публічного адміністрування. Він набув певного досвіду. Це не порівнювані величини. Зеленський не працював ані в органах місцевого самоврядування, ані в державних інституціях. Це абсолютно табула раса, так би мовити, державного управління, і він просто не підозрює, наскільки державне управління відрізняється від управління бізнесом».

«У нас управління бізнесом феодалізоване доволі: я начальник - ти дурень і я плачу - ти робиш. А державне адміністрування - це зовсім інше», - додає експерт.

За словами Цибулька, незважаючи на те, що Зеленський довгі роки існує у політичному контексті, природа прийняття політичних рішень йому навряд чи відома.

«В той же час, його модель відносин з Коломойським дещо спотворює світ, оскільки Коломойський для українського бізнесу дуже специфічна особистість. Тобто те, що вибудовував Коломойський, це гіпержорстка вертикаль, де без його відома по всій вертикалі волосина ні з кого не спаде. Це контроль тотальний, який насправді навіть для сучасного бізнесу не надто властивий, бо зараз дуже важливе вміння приймати рішення низовими і середніми ланками управлінців, тобто максимум управлінської свободи і відповідальності. А там дуже жорстка вертикаль, де один мозок і всі інші - раби цього мозку», - додає співрозмовник видання.