Сиротюк: Той, кому байдуже, що відбувається в державі, не має права представляти Україну на «Євробаченні»
25.02.2019 12:06

Конкурс “Євробачення” слід розглядати як прообраз виборів до парламенту. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів депутат ВО "Свобода" Юрій Сиротюк.

Коментуючи ситуацію, яка склалася навколо Національного відбору на «Євробачення-2019», наш співрозмовник зазначає наступне: «Політика — це така сфера, яка охоплює всі інші сфери. Політика - це управління державою, суспільством. Є соціальна політика, економічна політика, гуманітарна. От конкурс “Євробачення” зазначив, що в Україні відсутня будь-яка адекватна гуманітарна політика в умовах зовнішньої військової агресії».

«Всі війни, починаючи з 19 століття, це не війни задля того, щоб захопити територію чи повбивати якомога більше людей. Це війни за світогляд. Це війни за те, що моя ідея, мій світогляд вірніший за твій. Поразка в гуманітарній сфері рано чи пізно приведе до поразки в інших сферах — інформаційній, економічній, мілітарній тощо. Поразка України в гуманітарній сфері в Криму за всі роки незалежності, коли Крим був штучно відгороджений від українського гуманітарного культурного простору, призвела до того, що громадяни України, які жили на той час у Криму, сприйняли російську ідею, бо вони жили в її полоні всі роки незалежності. Гуманітарна катастрофа на Донбасі перетворилася на сепаратистський рух, який використала Росія. Тому не можна недооцінювати гуманітарну сферу», - додає Сиротюк.

За словами експерта, під час Національного відбору на «Євробачення-2019» ми побачили, що українська молодь виховується «зовсім в інших культурних стереотипах».

«В їхніх головах немає війни, немає загиблих, анексованих територій, вони живуть у своєму світі, не згадуючи про те, що в Криму Балух сидить просто за те, що він вивісив жовто-блакитний прапор. В Донецьку багато людей потрапляли у підвали тільки за те, що продовжували спілкуватися українською мовою», - каже співрозмовник видання.

«Питань до співаків, які брали участь у відборі, у мене немає. Співаки — це творчі, люди, вони хочуть потрапити на конкурс, вони хочуть мати якесь визнання. В Європі “Євробачення” - це такій 3-сортний попсовий конкурс, тому що там величина визначається іншим напрямком музики — від класичної до рокової. У нас чомусь акцентація на 3-сортному конкурсі», - зазначає експерт.

Сиротюк нагадує про те, що більшість переможців “Євробачення” ніколи не досягають висот у музичній сфері.

«Тому я б хотів говорити не про співаків, що у них в головах, а про те, що держава таким чином вела гуманітарну політику останні роки, що конкурс був фактично наповнений українофобами. Ви уявляєте, що приїжджає така людина, яка постійно гастролює у Росії, в Європу. Її запитають сотні журналістів: “А що у вас в Україні?” А вона скаже: “Все прекрасно, я концерти даю у Москві, я “ДНР” вітала з 8 березня” - і люди розуміють, що в Україні все гаразд, що це сімейна сварка двох “братських народів”. Тому треба зробити серйозні висновки щодо гуманітарної політики в Україні», - каже наш співрозмовник.

За словами експерта, влада мала б чіткіше сформувати вимоги до участі в ”Євробаченні”.

«Попри те, що це 3-сортна подія в Європі в плані музичному, але в плані представницькому, піарному, в плані подачі країни це дуже важливо, щоб люди розуміли, що ж відбувається в Україні. Те, як відбувся конкурс, як обирали фіналістів, це є неприйнятним, і держава повинна змінити вимоги до конкурсної комісії. Очевидно, що в умовах війни той, хто бере участь в концертах на території країни-агресора, той, хто не визнає війни, хто стоїть осторонь і йому байдуже, що відбувається в країні, не має права представляти країну», - пояснює депутат.

За словами Сиротюка, за крах гуманітарної політики має нести відповідальність профільний віце-прем'єр-міністр Кириленко.

«Він мав би не писати гнівні пости. Міністри мають не піариться в Фейсбуці, вони мають працювати системно і методично. Для того, щоб щось виросло — треба посіяти, для того, щоб щось проросло — треба його здобрювати. Треба зрозуміти, що у нас взагалі відбувається з музичними школами, які конкурси відбуваються, чому діти слухають ті речі, які в плані розвитку духовного швидше негативно працюють. Зараз наших дітей, молодь не заховаєш за будь-якими кордонами, бо вони можуть все знайти в інтернеті. Але ось те, що держава не сформувала жодних духовних і моральних засад, це сформувало величезну пустку, яку заповнює різна попсова чорнуха», - зазначає наш співрозмовник.

«Багато хто написав, що нам конкурс “Євробачення” слід розглядати як прообраз виборів до парламенту. Те, що відбулося, демонструє меншовартість українського суспільства, а на виборах це буде використовуватися як ефект примирення. Може перемогти на українському конкурсі людина, яка, умовно кажучи, дружить з Росією, — значить, на виборах може перемогти кандидат, який те ж саме робить», - резюмував Юрій Сиротюк.