Гавриш: Треба реагувати на «оборонний скандал», а не переключатися на «Євробачення»
01.03.2019 09:21

«Оборонний скандал» ще раз показав, що повноцінної реформи ЗСУ та оборонпрому так і не відбулося. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, доктор юридичних наук, професор Степан Гавриш.

Коментуючи резонансне розслідування про розкрадання в оборонному комплексі, наш співрозмовник зазначає наступне: «Бігус» підняв одну з найбільш складних і мабуть найскандальніших тем в обороні України від агресії з боку РФ, питання щодо озброєння української армії і використання для цього російської оборонки. Зрозуміло, що ціла низка видів Збройних сил потребує або серйозної заміни озброєння радянських часів, або модернізації та ремонту, яке може бути виключно за рахунок комплектуючих, які поставляють російські заводи. В зв'язку з цим Україна власне прийняла тактику, яка виявилася надзвичайно порочною і, більш того, злочинною. Натомість, щоб Радбезом прийняти план, стратегію іншого розвитку ЗСУ і реформи, перш за все в системі озброєння, з одного боку, було прийняте рішення про максимальний ремонт існуючої радянської техніки, і це призвело до того, що на фронт не поставлено в серійному вигляді жодного виду зброї, яку поставлено на озброєння інших армій світу. А з іншого боку, приватні особи, посередники, різноманітні групи людей на території України і Росії отримали негласний дозвіл на пошуки контрабандних коридорів для поставок запчастин для ЗСУ».

За словами експерта, це надзвичайно складна і небезпечна проблема.

«Зрозуміло, що всі товари подвійного призначення, елементи самої зброї, жорстко контролюються спецслужбами Росії, зокрема ФСБ. Наприклад, щоб поставити нові пропелери для українських гвинтокрилів, нам потрібно їх купувати в Росії чи на інших ринках, тому що своїх ми не виготовляємо», - пояснює аналітик.

«За межами гучної риторики існують канали взаємовідносин з РФ, які продовжують живити тіньовий сектор економічних і політичних взаємовідносин», - додає наш співрозмовник.

За словами Гавриша, цей корупційний скандал ще раз показав, що повноцінної реформи ЗСУ та оборонпрому так і не відбулося.

«Подібна ситуація свідчить про те, що ця тема, яку відкрив «Бігус-інфо», показує втрату стратегії реальної оборони країни. І скільки б нам не говорили керівники про те, що завтра на фронт підуть «Верба», «Вільха», різноманітні інші види озброєння, це вже не вирішує проблему, оскільки в цей період часу ці види озброєння морально застарілі і легко можуть бути знищені супротивником», - каже експерт.

В зв'язку з подіями в цьому секторі, продовжує аналітик, президент зобов'язаний був би скликати Радбез, обговорити це питання і виступити з відповідною публічною заявою, а не намагатися замовчати цю тему і переключитися на дискусію навколо «Євробачення» чи амністії державним чиновникам щодо їхніх корупційних доходів.

«В зв'язку з цим мені видається, що ми попали в систему національної турбулентності, стратегічній волатильності, коли говорити про образ завтрашньої держави неможливо. І в цьому велика проблема для глави держави, який не виступає з програмою, яка могла би показати готовність його до управління як Головнокомандувача, як людини, яка відповідає за оборону країни, до управління сектором, яка має налагодити модернізацію Збройних сил через створення нової ідеології озброєнь, що випереджали б не 19-20 століття, а 21 століття, як це є в інших країнах», - додає співрозмовник видання.