Вибори-2019: Хто з трьох лідерів не потрапить до другого туру
07.03.2019 09:09

Передвиборча кампанія відбувається дуже активно, і трійця лідерів в ці дні буде дуже активною. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

За словами нашої співрозмовниці, на сьогодні, згідно різних соцопитувань є три кандидати на вихід у другий тур президентських виборів, і два з них більш вірогідні - це Зеленський і Порошенко.

«Згідно різних соцопитувань, Зеленський є лідером, згідно більшості соцопитувань за останні місяці суттєво зріс рейтинг Порошенка, і він є на другому місці. Якась частина соцопитувань показує, що на 2 місці Юлія Тимошенко. Але мені здається, що ми все-таки можемо говорити про певну тенденцію в тих рейтингових змінах, які відбулися, а відтак і шанси кандидатів», - каже політолог.

«Кампанія відбувається дуже активно, і ця трійця, можна передбачати, в ці дні буде дуже активною. Я вважаю, що багато буде залежати від їхніх власних помилок. Ми бачимо, що Зеленський зараз уникає будь-якій публічній присутності, а маю на увазі повноцінну участь у дискусіях. Тому що, мабуть, консультанти розуміють, що як тільки він почне або спробує дискутувати з іншими політиками або з журналістами, виявиться, що у нього є не просто прогалини з якимось питаннями, пов'язаними з політикою, а просто є прогалини в базових знаннях, що необхідні людині, яка претендує на управлінську посаду», - додає аналітик.

Що стосується Тимошенко та Порошенка, то, за словами Яхно, зараз спостерігається активна інформаційна хвиля скандалів.

«І тут важливо, хто як на це реагуватиме. Важливо, щоб політики, які відчувають свою слабкість, не впадали в дивні заяви, які ми спостерігаємо у Тимошенко - наприклад, про повернення вкладів», - каже Олеся Яхно.

За словами експерта, електоральні групи у лідерів президентських перегонів доволі різні.

«Наприклад, у Зеленського це досить розмите ядро, це більше молодь, яка абстрактно сприймає те, що відбувається. У Юлії Тимошенко найбільш мобілізоване ядро виборців, але у неї є проблема: немає нових груп, підтримку яких вона хотіла б мати. Що стосується Петра Порошенка, то ми знаємо, що є велика кількість тих, хто не визначився, до 30% згідно різним соцопитуванням. І мені здається, що опоненти багато у чому спрямовують свою критику, виникають скандали з тим, щоб ця група, яка не визначилась, була базою потенційного росту. Тобто вони працюють більш на антирейтинг», - додає політолог.