Революційні методи чи вибори? Сиротюк пояснив, що зараз потрібно Україні
12.03.2019 08:22

Зривати вибори - це не найкращий метод боротьби з корупцією. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів депутат ВО "Свобода" Юрій Сиротюк.

Коментуючи події 9 березня, під час яких представники Національного корпусу влаштували бійку з поліцією у Черкасах, наш співрозмовник зазначає наступне: «Загострення суспільно-соціальної ситуації у країні напевно спричинене оприлюдненням резонансного скандалу щодо розкрадання оборонній сфері України, до якого причетні вищі особи, і неадекватна реакція на цю подію з боку держави».

На думку експерта, загострення напруження може бути використано різними сторонами.

«Є незадоволення українців тим, що обіцянка президента жорстко боротися з корупцією так і не виконана. Надмірна радикалізація загострення політичній боротьби, переведення виборчих змагань в площину вуличних зіткнень може негативно вплинути на перебіг і визнання виборчого процесу в Україні. Дуже б не хотілося, щоб вибори перетворились на війну. Дуже би хотілося, щоб українці мали змогу спокійно, без будь-якого тиску - адміністративного, фінансового, інформаційного - зробити вій усвідомлений вибір і обрати ту владу в країні, яка може адекватно відповідати на виклики», - каже Сиротюк.

За словами депутата, на сьогодні існує два основних виклики: загроза збереження національної державності через війну з Росією і загроза олігархату, який не дозволяє проводити позитивні зміни у країні.

«Тому події в суботу-неділю - це сигнал для всіх, що суспільна напруга є настільки розігріта і суспільство настільки боляче сприймає тему щодо корупції, що це може привести до суспільного вибуху», - додає співрозмовник видання.

Такою ситуацією, за словами експерта, може скористатися ключовий ворог України - Росія, яка дуже зацікавлена у тому, щоб максимально делегітимізувати процес виборів.

«Тому зараз суспільство чекає від президента реальних дій, і не на перспективу, не через 5 років, а вже щодо розслідування корупції в оборонній сфері і жорсткого покарання тих, хто це робить. Якщо влада може застосовувати насильство і затримувати тих, хто вчинив хуліганство на мітингу, то я думаю, що вона не менш завзято має затримувати за списком тих фігурантів, які були оприлюднені щодо розкрадання армії. І це все частково може зняти суспільне напруження», - каже Юрій Сиротюк.

З іншого боку, продовжує експерт, суспільство, активні громадські сили, волонтери та ветерани мають зробити все, щоб вибори в Україні відбулися чесно, і суспільство змогло зробити всій вибір.

«Зривати вибори - це не найкращий метод боротьби з корупцією. З іншого боку, звичайно, хотілось би щоб президент, якого обрали після Майдану, який мав колосальну підтримку людей та обіцяв закінчити війну і побороти корупцію, щоб він спілкувався не тільки з тими, хто йому подобається, а давав відповіді на всі питання. Якби президент просто пояснив на мітингу людям, що відбувається в боротьбі з корупцією, це б не призвело до подальших прецедентів, тому що те, що ми бачили на вихідних, це наслідок втрати довіри до влади і корупції, яка роз'їдає, яка вилазить наверх і яка викликає величезне незадоволення суспільства. Мені здається, що ще рано переходити до революційних методів боротьби, а потрібно провести чесні і прозорі вибори, щоб суспільство визначило того лідера, який, на його думку, подолає діючи загрози», - резюмував наш співрозмовник.