Настрої змінюються: Чи збирається Путін повертати Крим Україні
19.03.2019 12:42

Російські еліти повинні самі визначитися, чи готові вони й надалі терпіти тиск невідомо заради чого. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

Коментуючи інформацію про те, що у своєму оточенні президент РФ Володимир Путін визнає, що анексія Криму Росією була помилкою, наша співрозмовниця зазначає наступне: «Те, що сьогодні Путін і його оточення, яке ще в 2014 році мало таку ейфорію і ура-патріотизм з приводу анексії Криму, на сьогодні можуть мати настрої зовсім інші, ще не означає, що Путін збирається повертати Крим і цю помилку визнає публічно. Це велике питання, але на якомусь етапі російські еліти повинні самі визначитися, чи готові вони й надалі нести тиск економічний, політичний і інший невідомо заради чого».

«Я не знаю, як сам Путін, але його оточення, мені здається, розуміє, що анексія Криму була помилкою, тому що Росія від цього нічого не отримала. Росія втратила Україну, якщо ми кажемо в цілому про ставлення українців, тому що після Криму почалася війна на Донбасі. Росія отримала санкції, які стосуються в тому числі багатьох представників бізнесу з найближчого оточення Путіна. Росія отримала ізоляціонізм на різних рівнях, і це все продовжується», - додає експерт.

Що стосується свіжої заяви Петра Порошенка про повернення Криму після президентських виборів в Україні, то Яхно каже наступне: «Я розумію ці слова таким чином, що після виборів Україна і наші західні партнери активізують свій тиск на РФ, причому не тільки по Криму, а й по Донбасу. І президент сказав навіть частково, що активізуються ініціативи, які стосуються миротворчої місії. Це щодо Донбасу. Ми знаємо, що позиція російської влади була такою, що до виборів вони не мають наміру вести перемовини. Путін хоче, щоб виграв той кандидат, з яким, які він вважає, можна буде говорити про певні поступки, які повинна Україна зробити Росії, погоджуючись на ті чи інші умови. Тому президент говорить про свої дії, якщо він буде переобраний, що дії будуть активізовані, і вони полягатимуть в першу чергу в тиску на Росію разом з Заходом».