Кокотюха: Українці обирають замість президента царя, лишаючись при цьому без царя у голові
25.03.2019 12:30

Люди в Україні не думають, що побут визначає свідомість, а свідомість визначає побут. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України – From-UA розповів письменник Андрій Кокотюха.

Розмірковуючи на тему, що принесе країні можливе президентство Порошенка, Тимошенко або Зеленського, наш співрозмовник зазначає наступне: «Для людей в Україні дуже важливо, щоб через тиждень після того, як когось обрали президентом, у них у всіх зросла сума у гаманці особисто. Люди в Україні думають передусім про свій гаманець і добробут, і саме це є для них реальним і змінами у соціальному житті. Про все інше люди не думають».

За словами письменника, люди в Україні не думають, що побут визначає свідомість, а свідомість визначає побут.

«Наша свідомість ще не сформована. В Україні немає широкої зацікавленості у своїй культурі, яка формувала б національну ідентичність українців. Вона формується передусім засобами кіно і серіалів, масової культури, масової літератури, музики. І якби це все було, то й соціальне життя українців змінилось, і такі кандидати, як Зеленський і Тимошенко, навіть близько б не стояли», - каже експерт.

За словами Кокотюхи, між собою змагатися могли б такі кандидати, як Петро Порошенко та Анатолій Гриценко, які при всіх недоліках не готові розвертатися до СРСР і відповідно до Росії.

«Криво-косо, з помилками, з корупцією, але все одно вони рухаються в західному напрямку. Принаймні Порошенко - перший президент на моїй пам'яті, якій почав говорити фразу - “це в національних інтересах України”. Зеленський і Тимошенко такої фрази не говорили ніколи, тому при них соціальний рівень буде тільки падати, тому що грошей не з'явиться», - каже співрозмовник видання.

«За Порошенка теж грошей не з'явиться, але принаймні за останні 3 роки з тих 5, що Порошенко президент, українське кіно почало розвиватися активно, і тепер треба, щоб будувалися кінотеатри, щоб з'являлося більше екранів, щоб українці розуміли, хто ми такі і, відповідно, за кого треба голосувати», - додає Кокотюха.

«За президента Зеленського буде швидше відкат в бік Росії, щоб йому дозволили й надалі знімати серіал «Свати» на російський ринок. За Тимошенко буде зубожіння, тому що вона популістка. За Порошенка теж благоустрій українців не зміниться, але це не є повноваженням президента - поповнювати наші гаманці. Це повноваження уряду, Кабміну. Тому доки українці будуть обирати замість президента царя, лишаючись при цьому без царя у голові, нічого не поміняється при жодному президенті», - резюмував письменник.

Більш детально - у спецпроекті «Вибори-2019: Три варіанти майбутнього».