17.08.2005 19:54
В среду, 17 августа, пресс-служба Гражданского форума «Объединим Украину прислала в адрес From-UA заявление инициатора форума, первого Президента Украины Леонида Кравчука, в котором он выразил свое удивление действиями Президента Украины Виктора Ющенко. Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

«12 серпня в Тбілісі президенти Віктор Ющенко та Михаїл Саакашвілі підписали спільну заяву про намір створити Співдружність демократій Балтійсько-Чорноморсько-Каспійського регіону. Оскільки цю декларацію Ющенко підписав як Президент України, тобто від імені українського народу, вона не може не викликати серйозної стурбованості з багатьох причин.

1. Як під час виборчої кампанії, так і в ході „помаранчевої революції” Віктор Ющенко багаторазово запевнював, що у випадку його перемоги всі дії нової влади будуть прозорими, відкритими, будуть враховувати волю мільйонів українських громадян. Однак про ініціативу створення нового міждержавного об'єднання громадяни України дізналися тільки з преси, їх поставили перед здійсненим фактом. Попереднє обговорення цього проекту взагалі не проводилося, хіба що в надрах президентського секретаріату.

Більш того: таке рішення було прийняте в час, коли парламент перебуває на канікулах, отож представники народу не мали змоги відреагувати на цю ініціативу.

Все це насторожувало б навіть в тому випадку, якби запропонована ідея була беззаперечною. Але це, очевидним чином, не так.

2. Перш за все, впадає в очі невизначеність самого проекту. Виникає питання: які саме країни мають увійти в співдружність, що планується? Чи увійде в неї, наприклад, Білорусь? Чи увійдуть такі країни Балтики, як Данія, Швеція, Німеччина – чи запрошення поширюється тільки на ті країни, які раніше перебували в „радянській зоні”?

3. Викликає щонайменше здивування претензійна назва майбутнього об'єднання – “Співдружність демократій”. Тим самим його ініціатори привласнюють собі право надавати титул “демократій” не тільки своїм, але й іншим країнам, протиставляючи їх їхнім “недемократичним” сусідам. Тим часом багато, якщо не більшість потенційних учасників союзу, що планується, мають серйозні проблеми з демократією та правами людини. Згадаймо хоча б проблеми некорінних мешканців Латвії та Естонії, на які неодноразово вказували міжнародні організації. Але чи не найбільше претензій відносно самої Грузії: ПАРЄ та навіть держдепартамент США вказували на брутальні порушення прав людини, зокрема на неприпустимість державної практики ув'язнення підозрюваних з метою отримання викупу.

4. Ще більш важливим видається той факт, що Ющенко та Саакашвілі демонстративно вирішили відмовити Росії в праві на участь в такій співдружності – при тому, що Росія – єдина країна в світі, що має доступ до всіх трьох морів регіону. Замість того їй запропоновано статус спостерігача, такий самий, як Сполученим Штатам, що віддалені від цього регіону не просто „трьома морями”, а цілим океаном. Це наводить на думку, що майбутнім членам Співдружності пропонується дружити проти Росії.
Нема потреби доводити, наскільки шкідливою та небезпечною для України є подібна угода, яка, в такому разі, неминуче стане джерелом конфліктів з нашим стратегічним партнером. Ми можемо по-різному ставитися до політичних систем у Російській Федерації чи Білорусі, але не можна не розуміти: втягуватися в міжнародні конфлікти з сусідами не в інтересах України та її народу.

5. Претензії Ющенка на роль лідера загальноєвропейського масштабу, що відкриває „нову еру” в історії Європи, виглядає сьогодні тим більш дивним, що внутрішнє становище нашої країни сьогодні, на жаль, далеко не відповідає таким претензіям. Прийшовши до влади, його команда всього за півроку „домоглася” того, що 12%-е економічне зростання змінилося стагнацією; промислове виробництво, вперше за останні п'ять років, падає, а ціни зростають. В країні провадяться політичні репресії, а в самій команді Президента – нескінчені конфлікти. Можливо, сенс всього цього наміру саме в тому, щоб відволікти увагу суспільства від невтішних наслідків його керівництва химеричними проектами європейського, а то й світового масштабу?

6. І нарешті, очевидно, що подібний намір, навіть у випадку його успіху, не об'єднає Україну, а поглибить небезпечний розкол, що вже в ній намітився.

Я, як перший Президент України і як ініціатор Форуму „Об'єднаймо Україну!”, заявляю від імені Ініціативної групи зі створення Форуму:

Ми наполягаємо, щоб Президент України публічно пояснив українським громадянам цілі та методи реалізації проекту, який він вже задекларував разом зі своїм грузинським колегою. Ми сподіваємося, що після таких пояснень Віктора Ющенка проект ще до передбачуваної зустрічі учасників майбутньої Угоди восени цього року в Києві буде подано для обговорення як фахівцям, так і широкій громадськості.

Для такого обговорення ми готові надати майдан Громадянського Форуму».