18.08.2005 10:22
В связи с задержанием лидера партии «Новая демократия» Евгения Кушнарева, Социал-демократическая партия Украины (объединенная) сделала заявление, текст которого передаем ниже на языке оригинала:

Заява

"17 серпня одного з чільних діячів опозиції Євгена Кушнарьова було запрошено до Генпрокуратури у зв’язку із його звинуваченнями у сепаратизмі.
У Генпрокуратурі йому було пред’явлено зовсім інші звинувачення, про які досі не йшла мова, і його було затримано. Як стало відомо, Кушнарьов на знак протесту оголосив голодування.

Очевидним є те, що влада, яка раніше звинувачувала Кушнарьова у “сепаратизмі”, і упевнившись, що процес за такими звинуваченнями неминуче призведе не тільки до виправдання звинувачених, але й до повної своєї дискредитації, перш за все, в очах Заходу, влада, наслідуючи найгірші приклади радянських часів, вдалася до кримінальних звинувачень.

СДПУ (О) хотіла б нагадати, що саме таким чином у радянські часи було заарештовано, приміром, В’ячеслава Чорновіла, Сергія Параджанова та багатьох інших діячів, якими сьогодні пишається Україна.

Тоді цими методами користувалися люди, які прийшли до влади після “червоної” революції. Сьогодні ті ж методи проти своїх політичних опонентів застосовують люди, що прийшли до влади шляхом “помаранчової” революції.

СДПУ(О) також нагадує, що Кушнарьова було заарештовано під час його хвороби, так само, як раніше було заарештовано тяжко хворого члена СДПУ(О) Івана Різака, який і досі перебуває під вартою.

СДПУ(О) вважає арешт Євгена Кушнарьова грубим порушенням закону і вимагає негайного його звільнення.

Партія має намір звернутися у справі Кушнарьова та інших, на жаль, багатьох подібних справах до міжнародних організацій – ОБСЄ, ПАРЕ, до правозахисних організацій".