Штаб не відпустить Зеленського на дебати. І ось чому
02.04.2019 13:05

Ймовірність того, що Зеленський просто побоїться йти на дебати, абсолютно висока. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

Коментуючи заяву радника Володимира Зеленського Руслана Рябошапки про те, що в дебатах між Зеленським і Порошенком немає сенсу, наш співрозмовник зазначає наступне: «З цими дебатами ніякого остаточного рішення немає. Була спочатку заява Зеленського, що «дебати так дебати». Потім буда заява Разумкова, який стверджував, що дебати нікому не потрібні, народ ними не цікавиться. Але уявимо, що в штабі Зеленського можуть схилятися до проведення дебатів. Чим це загрожує Зеленському і чи це може виявитися фантомними страхами, які не мають під собою підґрунтя?»

«Перший пункт - що Зеленський не витримає дебатів, програє Порошенкові не за нокаутом, а за очками. Насправді ніби для всіх зрозуміло, що людина, для якої є все абсолютно новим в державному правлінні, виграти дебатів не може. Але ми забуваємо про одну річ. У нас перед очима досі спогади про американські дебати, які поставлені таким способом, що там не можуть не розкритися ті люди, які в них беруть участь. Там дуже висока роль модератора, який змушує говорити безпосередньо учасників дебатів. Тепер беремо українські дебати, які мав би готувати суспільний мовник за тими лекалами, які напрацьовані давним-давно, за якими вони проводилися раніше і за якими будуть проводитися і тепер. На жаль, до справжніх дебатів це не має жодного відношення», - каже політолог.

За словами аналітика, дебати по-українськи - це виголошення промов сторонами, де вони висловлюють свою позицію, і після цього відповіді на запитання.

«Пряма і жорстка дискусія не передбачена», - каже Чорновіл.

«Хто сказав, що кандидат Зеленський буде і муситиме відповідати на поставлене Порошенком питання? Є стара школа: вам можуть задавати будь-які питання, ви на них не маєте відповідати, просто вбийте собі в голову — про що б вас не запитали, ви відповідаєте те, що ви підготували, ви робите заяву, яку готував штаб, яку готували досвідчені аналітики. Ви будете почуватися некомфортно, але у пам'яті залишиться те, що ви сказали, а не що було у поставленому питанні. Головне - говорити впевнено і те що ти визубрив на пам'ять», - пояснює експерт.

Тому, додає співрозмовник видання, якщо Зеленський відважиться йти на дебати, він психологічно не програє, навіть якщо не готовий ні до яких тем.

«Але є й дві причини, чому він може бути в мінуси. Перший момент називається нокаут: Зеленський може втратити свідомість, я умовно говорю, від ситуації, яка є. Я одного разу поекспериментував, включивши шоу на 1+1, його канал, де Наталя Мосійчук закрила б рота кожному, хто спробував би покритикувати Зеленського. Він побоявся прийти у студію. На ICТV він мав прийти на «Факти тижня». Це мав бути ефір «теплої ванни», з узгодженими питаннями. Але, наскільки я знаю, на ICТV відмовилися від суфлера - і він побоявся йти на ефір в останній момент», - каже Чорновіл.

За словами експерта, ймовірність того, що Зеленський просто побоїться йти на дебати, абсолютно висока.

«Тому можливий зрив дебатів навіть у самий останній момент», - додає аналітик.

Також політолог звертає увагу на такий нюанс: «На дебатах, навіть якщо говорити зазубрені речі, треба говорити у напрямку, який визначено темою дебатів, треба говорити про зовнішню політику в один блок, і один блок - це будуть питання безпеки. Під Зеленського сьогодні зуміли сконсолідувати абсолютно три різні типи виборців. Це є виборець, які просто голосує по приколу чи голосує за серіал «Слуга народу». Є ті, які голосують за Зеленського з огляду на свою ненависть до чинної влади. А є «колишня молодіжка» Партії регіонів, умовно кажучи, тільки розширена. Це виборець середнього продуктивного віку, це основний виборець Зеленського, це його ядро. Він дуже хоче, щоб будь-яким чином закінчилася війна. Вимоги, які ставить Росія, він сприймає абсолютно нормально», - пояснює наш співрозмовник.

«Тому як зберегти патріотичного виборця, який просто ненавидить владу, і ватного виборця в одному дискурсі? Доки Зеленський нічого чіткого не каже, доти, в принципі, це вдається робити. Ми бачимо, що за Зеленського проголосували у різних регіонах, і схід, і південь і водночас на заході. І в дебатах, де треба сказати якусь чітку тезу, він може зіграти проти якоїсь з тих складових. А дивитися дебати, якщо вони відбудуться, будуть всі. Тому я думаю, що все-таки найімовірніше штаб скаже йому на дебати не йти», - додає Чорновіл.