Зе.Україна: песимістичний прогноз в умовах перемоги Зеленського на президентських виборах
05.04.2019 09:00

«Якщо (за умови перемоги наближеного до олігарха Ігоря Коломойського шоумена Володимира Зеленського - ред.) Коломойський через тиск на суд поверне дофінансований державою Приватбанк і скасує позови, то Україна втратить 7-8 мільярдів доларів. Це приблизно 6% ВВП, і це більше, ніж весь бюджет оборонки», - про це пише відомий блогер Ігор Бігдан, повідомляє Інтернет-видання «Відкрита Україна».

Він вважає, що перемога керівника студії «Квартал 95» Володимира Зеленського, програми якого виходять на телеканалі Коломойського «1+1», на виборах Президента України може вартувати країні фінансування з боку Міжнародного валютного фонду.

«Вони (МВФ – ред.) дають кредити тільки в обмін на реформи і збалансований бюджет, а якщо країна може просто так злити $ 8 млрд у унітаз, то вона відноситься до непрогнозованих. Нагадаю, що кредити МВФ бралися не для того, щоб їх витрачати - вони швидше є гарантією, що нам буде чим повертати борги, і сигналом для інших кредиторів і інвесторів - «все ОК, з Україною можна працювати». Якщо МВФ йде, наш кредитний рейтинг знову падає до переддефолтного і ні кредитів ні інвестицій не буде», - прогнозує блогер.

Його думці цілком відповідає лист МВФ, який потрапив у мережу. В ньому Міжнародний валютний фонд виражає своє занепокоєння з приводу можливої перемоги на виборах Президента України людини, яка не має досвіду ані у політиці, ані в економіці, що може призвести до економічної кризи.

Переклад листа МВФ

«В грудні 2018 року була затверджена нова 14-місячна програма підтримки економічної політики stand-by загальним обсягом 3,9 млрд дол. Тоді було прийнято рішення схвалити її задля допомоги Україні підтримувати макростабільність у найближчі роки, коли країна змушена долати низку викликів, зумовлених посиленням тиску від російської агресії, президентськими і парламентськими виборами в 2019 році та необхідністю забезпечення пікових виплат по зовнішньому боргу. Однак ймовірна політична криза може повністю перекреслити досягнення, завдяки яким ця програма для України була погоджена», - говориться у заяві МВФ.

Міжнародний валютний фонд заявляє, що вимушений висловити свою занепокоєність, оскільки не має впевненості у тому, що сьогоднішній лідер виборчих перегонів зможе втримати ситуацію в країні і не спонукати її до кризи.

«Ми припускаємо, що непрогнозованість політичної ситуації може вплинути на те, що в травні 2019 року, коли фонд запланував перегляд діючої програми для України, буде прийняте рішення про припинення програми фінансування і відповідно заморозку виплати наступних траншів», - говориться у заяві, повідомляє «Відкрита Україна».

МВФ зауважує, що припинення макрофінансової допомоги може призвести до економічної кризи в України, знецінення української національної валюти, а також до значного пришвидшення інфляції, що повністю перекреслить результати проведення великої кількості надважливих реформ.