18.08.2005 18:46
В четверг, 18 августа, пресс-служба Гражданского форума «Объединим Украину» прислала в адрес From-UA заявление инициатора форума, первого Президента Украины Леонида Кравчука, в котором он выражает свое удивление арестом лидера партии «Новая демократия» Евгения Кушнарева. Приводим полный текст сообщения:

«17 серпня Генеральна прокуратура України затримала колишнього губернатора Харківської області, лідера партії “Нова демократія” Євгена Кушнарьова. Не можна оцінити це затримання інакше, ніж політичну розправу.

Про це свідчить, по-перше, сама форма затримання. Воно відбулося під час виклику Кушнарьова до генпрокуратури для розгляду справи, за якою він звинувачується в сепаратизмі. Але там йому було висунуто зовсім інше звинувачення, за яким його й було затримано. Таким чином, влада, переконавшись в безперспективності надуманої справи про сепаратизм і одночасно не бажаючи відступитися від наміру помститися опозиційному політику, швидко започаткувала нову справу.

Не може не викликати обурення і антигуманний аспект вчиненого акту. Кушнарьова було затримано під час його хвороби, тоді як лікарі взагалі відмовляли його в цей час з'являтися до генпрокуратури і він мав повне право це зробити. Протестуючи проти свавілля правоохоронців, Кушнарьов, хвора людина, вимушений був вдатися до голодовки.

Постає й таке питання. Чому, на відміну від порядків, що існують у всьому цивілізованому світі, українські правоохоронці практично не використовують інших запобіжних заходів при розслідуванні кримінальних справ окрім затримання – особливо до своїх політичних опонентів? І це при тому, що умови утримання в українських слідчих ізоляторах міжнародні наглядачі прирівнюють до тортур. Чому саме цей запобіжний захід був застосований до Кушнарьова в той час, як при розгляді попередньої справи за нього поручився ряд народних депутатів?

Від імені Ініціативної групи Громадянського форуму “Об'єднаємо Україну!” я висловлюю рішучий протест проти затримання Євгена Кушнарьова. Ми вимагаємо негайного звільнення Кушнарьова та притягнення до відповідальності працівників Генпрокуратури, які були ініціаторами його затримання».

Напомним, что в среду, 17 августа, генеральный секретарь политической партии «Новая демократия» Евгений Кушнарев был вызван в Генпрокуратуру Украины для ознакомления с материалами уголовного дела по обвинению в так называемом «сепаратизме».

Во время ознакомления с материалами дела он был приглашен к следователю Генпрокуратуры по особо важным делам Лавринчуку С.Н., который предъявил Евгению Петровичу постановление заместителя Генерального прокурора Украины В. Шокина о возбуждении уголовного дела в отношении Кушнарева по части 3 статьи 365 Уголовного кодекса Украины, т.е. превышение служебных полномочий, приведших к тяжким последствиям.