18.08.2005 19:34
В четверг, 18 августа, народные депутаты Украины обратились в Генеральную прокуратуру Украины с требованием объяснить им на каком основании был задержан лидер партии «Новая демократия» Евгений Кушнарев. Об этом сообщает официальный сайт экс-губернатор Харьковской области. Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

«Ми, народні депутати України, вимушені звернутися до Вас за роз’ясненням, на якій підставі слідчим Генеральної прокуратури Лаврінчуком С.Н. складений протокол про затримання Кушнарьова Є.П. на основі Постанови зам. Генерального прокурора України Шокіна В.М. «Про порушення кримінальної справи зв’язаної з будівництвом 2-х станцій третьої черги метрополітену в м. Харкові».

Шановний Святославе Михайловичу,

22 червня 2005 року в рамках кримінальної справи «Про сепаратизм» Кушнарьову Євгену Петровичу була обрана запобіжна міра у вигляді поруки п’яти народних депутатів України. Усвідомлюючи моральну, етичну, політичну, правову відповідальність ми ставили підписи під своєю порукою.

Ми просимо Вас, дати нам обґрунтовану відповідь, як з того часу громадянин України Кушнарьов Є.П., який в даний час знаходиться на лікуванні у Харківській міській лікарні № 8, зміг перетворитися на соціально небезпечного громадянина, що спричинило його затримання?

За весь час поруки ми не отримували ніяких зауважень, про такі дії Кушнарьова Є.П., які б свідчили про протидію слідству, наміри змінити місце проживання і т. ін.

Виходячи з вище викладеного, роз’ясніть нам, чому нас, як поручителів, ніхто не повідомив що до особи нашої поруки буде застосовано примусовий захід – затримання, яке ставить під сумління можливість в повному обсязі виконувати нами, народними депутатами України, взяті на себе зобов’язання по особистій поруці за Кушнарьова Є.П.»

Напомним, что в среду, 17 августа, генеральный секретарь политической партии «Новая демократия» Евгений Кушнарев был вызван в Генпрокуратуру Украины для ознакомления с материалами уголовного дела по обвинению в так называемом «сепаратизме».

Во время ознакомления с материалами дела он был приглашен к следователю Генпрокуратуры по особо важным делам Лавринчуку С.Н., который предъявил Евгению Петровичу постановление заместителя Генерального прокурора Украины В. Шокина о возбуждении уголовного дела в отношении Кушнарева по части 3 статьи 365 Уголовного кодекса Украины, т.е. превышение служебных полномочий, приведших к тяжким последствиям.