Зеленський спробував вибачитися перед батьками дітей із синдромом Дауна. Вийшло не дуже. ВІДЕО
08.04.2019 18:32

Батьки дітей із синдромом Дауна звернулися з відкритим листом до кандидата на пост президента Володимира Зеленського з вимогою вибачитися за образливі слова, які він використав у своєму серіалі "Слуга народу" щодо людей із синдромом Дауна та інвалідністю.

Про лист написала у себе на сторінці у Facebook мати хлопчика із синдромом Дауна Світлана Махно, повідомляє humanrights.org.ua.

Обурення у батьків спричинили слова одного з героїв серіалу "Слуга народу", співпродюсером якого є Володимир Зеленський.

"У вашому фільмі "Слуга народу – 3" на 55-й хвилині 21-й секунді першої серії в образливому контексті вжито слова "дебіли", "олігофрени" і "дауни". Вказані слова є або діагнозами, або частинами діагнозів людей з інвалідністю. І застосовувати їх по відношенню до людини може лише лікар за наявності достатніх для цього підстав. Вживання медичних термінів не за призначенням у лайливому контексті є дискримінуючим, неприпустимим і таким, що принижує гідність людини", – написали вони.

У листі батьки докладно пояснюють Зеленському, чому не слід використовувати медичні діагнози як образливі слова.

"За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі із синдромом Дауна народжується кожне 700-те немовля. Це співвідношення є майже сталим для всіх країн, кліматичних зон і соціальних прошарків. Дитина з синдромом Дауна може народитися в будь-якій родині, в тому числі і у вашій. В сім'ї французького президента Шарля де Голля народилась і виховувалась донька Анна, яка мала трисомію. Онук російського президента Бориса Єльцина Гліб Дяченко, так само як і донька відомого політика Ірини Хакамади Марія, також є носіями додаткової хромосоми", – пояснюють кандидату в президенти обурені батьки.

Серія "Слуги народу", яка спричинила обурення батьків

Наостанок вони вимагають від Зеленського вибачитися за ці слова, перестати вживати подібні вислови у виступах і кіносценаріях, а також дотримуватися закріплених у Конституції України принципів поваги до гідності людини і недискримінації за медичними ознаками людей.

"Сподіваємося на адекватну реакцію дорослої людини на наше звернення і уникнення у подальшому вживання будь-яких дискримінаційних необдуманих висловів, які можуть нанести моральну шкоду людям з інвалідністю та сім’ям, в яких вони живуть", – завершили вони.

Пост Світлани Махно вподобали майже 2 тисячі людей, а згодом на нього звернула увагу й віце-спікерка парламенту Ірина Геращенко, яка записала відеозвернення до Зеленського, де закликала вибачитись у 24-годинний термін не тільки перед батьками дітей із синдромом Дауна, але й перед іншими меншинами, які шоумен ображав у своїх виступах раніше.

"Визнати помилку і вибачитися – це не страшно. Це правильно. Я висловлюю свою солідарність усім батькам дітей з аутизмом, із синдромом Дауна, людям з особливими потребами, з вадами дикції, людям іншої сексуальної орієнтації, різним громадянам України, бо ми всі – рівні, хоч і різні", – закликала Геращенко.

Як відомо, за даними експертів, до 10% українців із синдромом Дауна можуть ефективно працювати, проте досі чиновники так і не створили необхідних умов для цього. Активісти закликали Міністерство освіти і науки та Міністерство соціальної політики, які мають опікуватися таким людьми, ухвалити низку важливих рішень для того, аби люди із синдромом Дауна мали змогу самореалізовуватися на робочому місці: покращити якість спеціальної освіти, забезпечити заклади освіти асистентами, які працюють з учнями та студентами, що мають ментальну інвалідність, а також субсидіювати роботодавців, які працевлаштовують таких людей.

8 квітня на сторінці Слуга Народа у Facebook творці серіалу спробували вибачитися й пояснити використання слів «олігофрени», «дауни», «дебіли» в серіалі «Слуга народу 3». При цьому прибічники кандидата в президенти Володимира Зеленського звинуватили політичних опонентів у "штучному розгойдувані ситуації".

"Згадка слів «олігофрени», «дауни», «дебіли» в серіалі «Слуга народу 3» лунала не від персонажа Володимира Зеленського, а з вуст основного антигероя Дмитра Сурікова, негативного персонажа, корумпованого представника влади, який втратив спокій і сон в боротьбі за своє чиновницьке крісло. У гонитві за владою такі люди не вибирають слів, а використовують всі засоби, в тому числі, досить брудні, не замислюючись про толерантність і повагу прав всіх громадян.

Автори серіалу «Слуга народу 3» ні в якому разі не хотіли образити людей з особливими потребами та їх рідних і близьких. Ми приносимо свої вибачення тим, хто сприйняв це особисто. Але всі ми не можемо ігнорувати той факт, що, на превеликий жаль, в нашому суспільстві слова «олігофрен», «даун», «дебіл» використовуються в негативній конотації. І ця проблема, яка свідчить про існуючу в суспільстві нетерпимість і неприйняття людей з особливими потребами. Дякуємо тим, хто звернув на це увагу.

Коли ми писали цей сценарій, ми навіть подумати не могли, що політичні опоненти Володимира Зеленського підуть далі негативного героя серіалу «Слуга народу». На адресу Володимира і його виборців постійно лунають прямі образи - «зе-дебіли», «недолюди», «виродки» і так далі. Як бачимо, цей епізод одразу ж виявився дуже реалістичним, і в актуальній ситуації передвиборчої кампанії все набагато гірше", - йдеться в повідомленні.