Довжина ворсу ковроліну: різновиди килимового покриття
17.04.2019 12:40

Створення комфортних умов у власному житлі - давнє і природне бажання людини. У давнину перші примітивні приміщення прикрашалися хутром тварин, яким покривали підлогу. З часом вигляд килимового настилу змінювався, модернізувався, а технології його виготовлення значно ускладнилися.

Штучні матеріали поступово замінили натуральний льон, вовну та шкіру. Більш різноманітним і складним став сам вибір килима. Дизайн, палітра кольорів, візерунок - не єдині критерії, які слід враховувати, готуючись до купівлі виробу. Так, наприклад, під час вибору ковроліну варто враховувати якісні показники ворсу - його довжину і тип. Кожен вид килимового покриття передбачає певний спосіб обслуговування та використання.

Характер ворсу: варіації підлогового настилу

Довжина і вид ворсу впливають на розрізнення варіантів ковроліну. В залежності від класу волокон розрізняють декілька типів покриття для підлоги.

Петельний

Щільна кучерява структура килима утворюється нитками у формі петель. Такий спосіб виготовлення наділяє виріб стійкістю до зовнішніх впливів (тертя) і невибагливістю у догляді. Цупка петельна маса здатна протистояти проникненню бруду до внутрішніх прошарків покриття. Помічником у прибиранні таких полотен стане звичайний пилосмок. Довжина ворсинок зустрічається двох типів - однорідна чи неоднорідна.

Короткий петельний характер ворсу використовується для ковроліну, який розміщують у громадських приміщеннях, ділових офісах, або його ще називають комерційний ковролін. Тобто у місцях, де спостерігається інтенсивний потік людей. Щільні вкорочені петлі однакової довжини розраховані на витримування ваги меблів. Пил у таких випадках не проникає всередину настилу. Вказаний варіант продукції вважається найбільш зносостійким.

Певної привабливості ковроліну надають об'ємні зображення, створені за допомогою волокон різнорідної висоти. Змішана версія волокон підвищує рівень теплоізоляції, приглушує зайві звуки, забезпечує комфорт під час руху. Крім того, різнорівневі петлі спроможні приховати незначні забруднення.

Розрізний

Волокна з розрізаними петлями дозволяють виготовити м'якіший і комфортніший ковролін. Такі вироби застосовуються у житлових приміщеннях, де мешкають тварини. У цьому випадку кігті домашніх улюбленців не застрягають у ворсі.

Зустрічаються наступні різновиди розрізного ворсу:

  1. Велюр. Представлений скрученими або суцільними нитками, густо зібраними в єдиний стрій. Подібна техніка виробництва надає поверхні настилу оксамитового вигляду. Висота ворсу досягає лише 3-8 мм. Ковроліном покривають підлогу у вітальнях, спальнях, дитячих кімнатах.
  2. Саксоні. Має зернисту фактуру, виготовляється з нитками середньої чи великої довжини. Покриття приємне на дотик, комфортне, невибагливе у догляді. Підходить для створення класичного або вишуканого інтер'єру.
  3. Фрізе. Тонкі покручені волокна великої довжини підлягають термічній обробці. Цей вид ковроліну витримує постійне м'яття, нанесені плями та бруд залишаються майже непомітними. Проте подібні килими складніше очистити.
  4. Шег. Схожий на велюр, але виглядає грубішим. Довжина ниток досягає 30-40 мм і вважається найбільшою. Настил цінується за розкішність і комфортність, але передбачає ретельний догляд.

Комбінований

Тип ковроліну, що поєднує характеристики петельного і розрізного матеріалу з різною висотою. Завдяки своїй неоднорідності вимальовується неординарний візерунок на поверхні настилу. Ворсисті покриття здатні створити у кімнаті затишок, а також підходять власникам домашніх тварин.

Без ворсу

Існують різновиди ковроліну без ворсистого нашарування. Їх укладають у різних приміщеннях - ванних кімнатах, спальнях, вітальнях. Ними також прикрашають барні стійки чи перегородки. Міцність, витривалість і висока зносостійкість - головні якості цього покриття. Килим без довгих волокон безпечний: не спричинює алергії, не є генератором статичної електрики, забезпечує протимікробний захист.

Характеристики матеріалу, описані у статті, допоможуть зробити правильний вибір ковроліну - спираючись на власні вподобання та вимоги щодо експлуатації виробу. Для замовлення товару в Києві, зверніться до менеджера за телефоном, вказаним у розділі контактів. Співробітник компанії надасть необхідну інформацію щодо виготовлення продукції і розрахує остаточну вартість замовлення.