20.08.2005 12:24
В субботу 20 августа, на официальном сайте лидера партии «Новая демократия» Евгения Кушнарева, было опубликовано обращение Центрального комитета партии к гражданам Украины, в котором члены партии выступили с призывом остановить наступление на права человека со стороны власти. Приводим полый текст сообщения на языке оригинала:

"Шановні співвітчизники, вважаємо моральним обов’язком довести до вашого відома, що теперішньою владою здійснено черговий акт наруги над правами людини.

17 серпня 2005 року Генеральною прокуратурою України було взято під варту Генерального секретаря нашої партії Євгена Петровича Кушнарьова.

Показово, що беззаконня (в черговий раз) скоєно в установі, яка покликана стояти на сторожі законності та правопорядку.

З 23 червня 2005 року Є.П. Кушнарьов є обвинуваченим по сфабрикованій кримінальній справі про «сепаратизм». Слідство по даній справі закінчено, і у відповідності до діючого кримінально-процесуального законодавства України йому належало ознайомитися з одинадцятьма томами обвинувачувальних матеріалів. В зв’язку із загостренням хвороби, яка вимагає лікування в умовах стаціонару, початок процесу ознайомлення з матеріалами справи було дещо зміщено. Разом з тим, законодавством не встановлено граничного терміну для ознайомлення обвинувачених з матеріалами справи. Вивчення частини матеріалів справи адвокатом Є.П. Кушнарьова показало, що доказова база обвинувачення побудована на довільному трактуванні фактів, які мали місце в ході кампанії з виборів Президента України, а також на штучних припущеннях слідства.

Розуміли це і у Генеральній прокуратурі України. Саме тому її зусилля було скеровано на пошук підстав для порушення нової кримінальної справи. І таке побачили у питаннях з кредитування будівництва двох нових станцій метрополітену в Харкові в той час, коли Є.П. Кушнарьов обіймав посаду голови Харківської обласної державної адміністрації. Надуманість пред’явлених звинувачень очевидна і тут. Виконання замовлення влади з метою політичного знищення одного з самих видних і послідовних її опонентів стало головною метою «правоохоронців» з Генеральної прокуратури України. І вони пішли на пряме порушення закону.

Євгена Кушнарьова викликали повісткою у Генеральну прокуратуру України в якості свідка (?!) у справі про «сепаратизм», що на думку слідства унеможливлювало можливість його неявки, а затримали у зв’язку з пред’явленням обвинувачення в іншій справі.

Вимоги закону також було порушено заступником Генерального прокурора України В. Шокіним, яким було підписано постанову про пред’явлення обвинувачення депутату Харківської обласної ради Є. Кушнарьову, таке є прерогативою Генерального прокурора України.

Постанова про затримання повністю ігнорує той факт, що за Є. Кушнарьова по справі про «сепаратизм» поручилося п’ять народних депутатів України і своїми діями він жодного разу не дав підстав для зміни призначеного йому запобіжного заходу.

Причина даних правопорушень з боку так званих «охоронців закону» проста – бажання керівництва Генеральної прокуратури України любою ціною вислужитися перед замовниками політичних переслідувань з вищих ешелонів влади. Тим більше, що справа про обвинувачення у сепаратизмі розвалюється на очах, а Президент В.Ющенко публічно заявив про намір найближчим часом «навести порядок» в Генпрокуратурі України.

В чому причина маніакального бажання розправи влади над своїми політичними опонентами?

У підсвідомому страху за своє майбутнє. Не можуть бути спокійними ті, хто прийшов до влади, відкрито нехтуючи Конституцією України. «Помаранчевий» переворот гідний не вихвалянням перед п’ятикласниками, а всезагального осуду як абсолютно негодного засобу реформування суспільства, що спричинив за півроку явне погіршення рівня життя більшості населення, затягнення країни в безодню економічного хаосу. Сліди цього злочину не заховати – вони повсюди. І залишається Президенту В.Ющенку та його збірній команді прославляти революційний героїзм Майдану, одночасно намагаючись усунути тих, хто мав мужність назвати речі своїми іменами.

Ми звертаємось до всіх, кому небайдужа доля України, – прийшов час перестати мовчати! Руки тих, хто занурилися у владу, розв’язує наша байдужість.

Партія «Нова демократія» закликає громадян рішуче виступити на захист політичних в’язнів нової влади, словом і ділом підтримати ініціативу першого Президента України Леоніда Кравчука про утворення громадянського форуму «Об’єднаймо Україну», який повинен стати надійним заслоном на шляху реставрації тоталітаризму.

Ми віримо – нашими спільними зусиллями Україна стане людяною!"

Напомним, что в пятницу, 19 августа, лидер партии «Новая демократия» Евгений Кушнарев был госпитализирован в больницу "скорой помощи" после того, как потерял сознание во время рассмотрения вопроса о мере пресечения для него в Печерском суде Киева.