Вінницький «свободівець» Зарічанський задекларував елітне авто за ціною ВАЗ, - ЗМІ
26.04.2019 13:15

Антикорупційні державні органи зацікавилися декларацією депутата Вінницької облради Володимира Зарічанського. Підставою перевірки на доброчесність депутата послугувала сумнівна інформація про вартість його авто. Про це повідомляє Інтернет-видання «Відкрита Україна».

Відомо, що у 2016 році Зарічанський не втримався від купівлі елітного авто Lexus LX 570 2011 року випуску. Але от сума, за якою він начебто його купив – сумнівно замала.

Зарічанскьий переконує, що купив дороговартісну автівку за смішні 150 тис. грн. А це 5,7 тис. доларів за тогочасним курсом 26, або вартість ВАЗ. В той же час спеціалізований сайт Auto Ria вказує, що такі авто як у Зарічанського щонайменше коштують 43 тис. доларів або 1 118 000 грн. Тож депутат занизив вартість свого авто у сім разів.

Чого саме таку суму вказав депутат, здогадатися не складно. Суми до 150 тис. грн не потрапляють під фінмоніторинг на предмет законності походження коштів. Відтак для уникнення уваги з боку державних органів, ця угода, ймовірно, і була укладена за заниженою ціною.

Втім, маніпуляції Зарічанського, схоже, не врятували його від уваги НАБУ і НАЗК. Тепер депутату доведеться пояснювати, звідки в нього такі шалені кошти на купівлю дороговартісного авто.

Нагадаємо, декларування завідомо недостовірної інформації в електронних деклараціях - підпадає під кримінальну відповідальність і карається штрафом від 2500 неоподатковуваних мінімумів або громадськими роботами на 150-200 годин, або позбавленням волі до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років.

Відслідковувати подібні випадки повинне НАЗК: згідно із затвердженим на початку 2017 р. Порядком проведення повної перевірки, агентство має визначати не тільки, чи всі активи задекларували чиновники, але і чи достовірно вони їх оцінили.