«Конфлікт на Донбасі» та неповага до Патріарха Філарета: в мережі обговорюють поведінку митрополита Епіфанія Думенка, предстоятеля ПЦУ, на зустрічі з Зеленським
02.05.2019 10:00

В мережі обурені антуражем, у якому відбулась перша зустріч новообраного президента України Володимира Зеленського та предстоятеля Православної церкви України, митрополита Епіфанія.

Так відомий український журналіст Юрій Дорошенко звернув увагу на повідомлення, яке розмістив на офіційній сторінці ПЦУ митрополит Епіфаній - за підсумками зустрічі з В.Зеленським. У ньому предстоятель ПЦУ війну, яку розв’язала Росія проти України, назвав суголосно з кремлівськими пропагандистами «багаторічним конфліктом на Донбасі».

«Це трандєц! Ще Петро Порошенко діючий Президент України, а для митрополита Епіфанія війна, яку розпочала безбожна Росія на Донбасі проти України, де вже загинули тисячі українських героїв, стала «багаторічним конфліктом»!!!!!

Не війною, а таким собі «конфліктом»! Вдумайтеся! Це що за кремлівський слог???

Це точно писав предстоятель автокефальної Української православної церкви, а не Кіріл Гундяєв, не Онуфрій Березовський???? Таке враження, що це копіпаст із сайту РПЦ!», - так Юрій Дорошенко прокоментував допис митрополита Епіфанія.

Своєю чергою Юрій Дорошенко дав пораду священнослужителям, які користуються подібною промосковською риторикою: «Перехрестіться! Вийдіть за браму Михайлівського Золотоверхого та подивіться на десятки тисяч фото загиблих героїв, які віддали свої життя. То реальні люди. І то війна! А не облудливий московський «конфлікт».

Таокж Юрій Дорошенко розповів про зміну в інтер’єрі робочого кабінету митрополита Епіфанія. Власне, зі стін зник як портрет патріарха Філарета, якого сам Епіфаній ще недавно називав духовним наставником, так і світлини Тараса Шевченка, Івана Мазепи, українських князів.

«Ганьбище. Так і живемо у маніпуляції: спершу зі свого кабінету м.Епіфаній викинув портрет свого духовного батька - Патріарха Філарета, який домігся його обрання на предстоятельство, а вже на цьому фото у його прес-службі фотошопом постирали портрети історичних діячів - Шевченка, Мазепи, князів, які висять на стіні. Мабуть комусь заважали?

Що далі? Видно, дуже хочуть бути «канонічними», як Кіріл Гундяєв у Москві, йдуть його стежкою, коли йому дорогий годинник замазували на світлинах... А совість в якій коп‘ютерній програмі зачищали?», - зазначив у своєму дописі Ю. Дорошенко.

«Віднедавна Епіфаній вирішив позбутися будь-яких згадок про свого духовного отця - святійшого патріарха Філарета. І не лише на службах, але навіть у приватному спілкування. Чого вартий демарш - з його резиденції приносили всі фотопортрети Філарета, те саме наказано зробити в класах Духовної академії.

Невдячність, зарозумілість і залежність від московських спонсорів. Такий підсумок по зустрічі з Зеленським», - так прокоментували маніпуляцію з портретом патріарха Філарета інші користувачі мережі Facebook.