Петриченко: Система ЖКГ в Україні перетворилася на чорну діру, через яку відкачуються всі гроші
03.05.2019 08:22

Протягом останніх 25-30 років система ЖКГ в Україні критично застаріла, і не відповідає ніяким нормам та стандартам. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів голова Громадської палати України, генеральний секретар Національної конфедерації профспілок Петро Петриченко.

Коментуючи інформацію про те, що в Україні набув чинності закон «Про житлово-комунальні послуги», який передбачає нарахування пені за несвоєчасну оплату послуг у розмірі 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення, наш співрозмовник зазначає наступне: «ЖКГ - це основна сфера, яка забезпечує життєдіяльність людини. Людина має прийти додому, відпочити і бути в хорошому настрої, аби завтра знову попрацювати. Якби держава піклувалася про те, щоб людина могла добре попрацювати і була на те налаштована, то вона б досить ефективно за цим слідкувала. Але протягом останніх 25-30 років фактично в ЖКГ ніхто нічого не вкладав, каналізаційні мережі, водопровідні, електричні – все це настільки вже застаріло, не відповідає нормам і стандартам...»

На думку експерта, система ЖКГ в Україні більше схожа на «чорну діру, через яку практично відкачуються всі гроші».

«Вода, яка втікає в трубу і доходить до людини, вона по дорозі розтікається, тому що труби діряві, мережі погані – і це втрати, які потрібно комусь компенсувати. В зв’язку з тим, що ці втрати ніхто не рахує, бо всі вважають, що головне, щоб подали тепло, а все інше – то інша справа, тому сьогодні ЖКГ знаходиться в стані занепаду. І фактично влада це використовує для власного збагачення. Тому що тут можна безконтрольно списати на втрати води, газу, тепла, каналізаційної мережі тощо. І це приводить до того, що величезні суми покладаються на нас, на людей», - пояснює Петриченко.

«Чому система ЖКГ в Україні не працює як в європейських країнах? Тому що потрібно у кожному районі, будівлі, високоповерхівці (а деякі вже таке мають) встановити автономне опалення. Тоді все зберігається на місцях і ми можемо бачити реальні витрати. І тому сьогодні потрібно кардинально змінити всі підходи до ЖКГ. Треба зробити не як раніше було при комуністах, що одна труба тягнеться через вулицю і обігріває її, а треба встановити автономні котельні, мережі, опалення, водопостачання. Держава або постачальна компанія повинні думати, як уникнути втрат, а не перекладати свої втрати на людей», - додає наш співрозмовник.