Економіст пояснив, яку помилку «часів Яценюка» треба терміново виправляти
03.05.2019 08:46

Україна має повернутися до системи щомісячної абонплати за послуги ЖКГ протягом року. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

«Ще за часів уряду Яценюка ми зробили помилку, яку потрібно виправляти. Ми перейшли від системи щомісячної абонплати за тепло протягом всього року до системи зима-літо. Це призвело до того, що влітку витрати домогосподарств суттєво скорочуються, натомість у осінньо-зимовий період стрімко зростають. І це збільшує витрати домогосподарств у зимовий період, що в свою чергу приводить до того, що вони не розплачуються з цим. Крім того, зростає сума коштів, які необхідні для покриття тих піків зростання цін на газ та тепло», - пояснює експерт.

За словами Кушнірука, повернення до системи щомісячної абонплати протягом року дозволяє уникнути «стрибків», навіть у разі зростання ціни на газ.

«Тоді ті б ТЕСи і ТЕЦі можна було б умовити купувати, робити передоплати в весняно-літній період, коли ціна на газ завжди нижче, і на зовнішніх ринках теж. І в цьому випадку можна було б бути більш впевненими, що у платі за тепло таких коливань не було б апріорі. Тому потрібно повертатися до цієї старої системи», - каже аналітик.

«Правда, я б радив це робити взагалі по всіх видах комунальних послуг - і за електроенергію. Беріть дані за останні три роки, виводьте середньомісячні - і вводить абонплату. Тоді у вас абсолютно прогнозований обсяг витрат і коштів, які мають надійти, тому що ви встановлюєте абонплату раз на рік, виходячи з даних за попередній опалювальний сезон», - додає наш співрозмовник.

Те ж саме, продовжує економіст, стосується води газу та інших видів послуг.

«Введіть абонплату, і ви маєте абсолютно прогнозований обсяг і коштів, які потрібно покривати в разі субсидій», - каже Борис Кушнірук.