Як насправді українці ставляться до мовного закону. Результати опитування
03.05.2019 13:58

Питання, пов’язані з мовою, завжди викликали неабиякий резонанс в українському суспільстві. Але навіть популярні стереотипи щодо «російськомовного Сходу» та виключно «україномовного Заходу» не завжди відповідають дійсності. Адже чимало наших громадян на Сході залюбки розмовляють українською, в той час як у Львові ви можете зустріти людей, які у побуті спілкуються російською.

Днями Верховна Рада прийняла закон, який повинен забезпечити функціонування української мови як державної. За прийняття закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» проголосували 278 народних депутатів. Проти - 38 депутатів, 25 не голосували, 7 взагалі утрималися від голосування.

Що ж насправді означає цей закон для українців і як до цього ставляться прості громадяни?

Редакція інтернет-видання Новости Украины – From-UA влаштувала невеличке опитування на тему: «Чи підтримуєте ви прийняття закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної»?

І ось як відповіли на головні питання дослідження наші читачі.

56% опитаних засуджують прийняття цього закону. Втім мають дещо різну мотивацію. 35% прямо вважають, що цей закон роз’єднує Україну, 11% стверджують, що така підтримка української мови є зараз не на часі, бо українська мова розвивається добре. 10% натомість аргументує свою позицію тим, що прийнятий закон порушує права іншомовних громадян.

Схвально чи в цілому схвально до закону поставилися 43 % опитуваних. У тому числі 38% підтримують його повністю і вважають, що закон відповідає інтересам усіх громадян України, а 5% хотіли б його дещо пом’якшити.

Свою байдужість до обговорюваного питання висловив лише 1% учасників опитування (25 читачів).

13 респондентів взагалі утрималися від голосування: або не зрозуміли про що йдеться, або не володіють державною мовою.

Всього в опитуванні взяли участь 3040 респондентів.

Під час підготовки та проведення опитування ніякі наукові методики не застосовувалися, тому отримані результати не претендують на соціологічну достовірність, а лише демонструють думки частини читачів порталу.