Хто в Україні намагатиметься використати інаугурацію президента на свою користь
06.05.2019 11:31

Ситуація з майбутньою інаугурацією президента є більш спекулятивною в контексті, буде чи не буде намагатися новообраний президент розпустити ВР. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів політолог, голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Коментуючи інформацію про те, що Володимир Зеленський наполягає на проведенні інавгурації 19 травня і, можливо, у цей день йому знадобиться підтримка його виборців, наш співрозмовник зазначає наступне: «Питання у тому, чи потрібно, щоб під Раду підходив саме електорат, тобто люди, які голосували за Зеленського. На мою думку, насправді, ця ситуація з інаугурацією є більш спекулятивною в контексті, буде чи не буде намагатися новообраний президент розпустити ВР, як це робили чи намагалися робити всі його попередники. Тому, мені здається, якби спікер парламенту Парубій після консультацій з главами фракцій сказав, мовляв, давайте, вносьте свої кандидатури на ті посади, які передбачені Конституцією і ця ВР за них проголосує, а в свою чергу Зеленський сказав, що ми будемо співпрацювати і ніякої мови про передчасні вибори не може бути, я вважаю, що це було б правильно. Тому що немає ніякого причинно-наслідкового зв'язку з виборами президента і виборами парламенту».

«Якщо ви так сильно хочете міняти, тоді зробить вибори в один день - і парламенту, і президента, і на цьому питання закриється, і буде економія навіть грошей», - додає експерт.

За словами політолога, це спекулятивне питання, скоріш за все, пов'язане саме з можливим розпуском ВР.

«І та, і інша сторона, вони, на жаль, скоріш за все, будуть використовувати інаугурацію на свою користь. Найкращий варіант, коли вони підуть назустріч один одному, призначать міністрів, і вибори мають відбутися в передбачений термін, бо громадяни України так само вибирали цей парламент, як і президента. І у нас поки що жоден президент, крім Януковича, не пішов, були чи не були задоволені, працював він чи не працював», - додає Бала.