Дурити тепер важче. Економіст розповів, для кого монетизація субсидій стала «кісткою в горлі»
07.05.2019 11:07

Завдяки монетизації субсидій облгазам важче списувати на неіснуючих споживачів газ та штучно створювати заборгованість. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

За словами нашого співрозмовника, громадяни відчувають, що дійсно економлять, лише коли отримують субсидії «живими грошима».

«Коли житлово-комунальні субсидії почали надавати в масовому порядку через механізм перерахування коштів надавачам послуг, людина, яка начебто отримувала субсидію, не відчувала, що вона на чомусь починає економити. Зовсім інша ситуація виникає, коли ці субсидії видають готівкою. Таким чином фактично все, що ти зекономиш, залишається у тебе. Тобто ти платиш за комунальні послуги, а різниця, яка залишається, вона залишається саме у тебе тут і зразу», - пояснює експерт.

В той же час, наголошує Кушнірук, для того, щоб громадяни побачили реальний ефект від цієї ініціативи, потрібен певний час.

«У людей вперше з'явилась впевненість, що це не піар-акція під вибори, що це те, що буде працювати постійно. В цьому випадку у домогосподарств справді буде з'являтися стимул економити», - додає наш співрозмовник.

Також експерт звертає увагу на те, що монетизація субсидій змінила ситуацію «навколо так званих облгазів».

«Значна частина витрат - це опалення приватних будинків газом, і значна частина коштів, яку ми витрачаємо в тому числі на субсидії, йде саме на покриття витрат, на оплату житлово-комунальних послуг в частині газу. І тут виникає наступна проблема. Незважаючи на те, що ми живемо в електронному суспільстві, де можна все обліковувати в електронному вигляді, держава не має уявлення, наскільки домогосподарства отримують цей газ. Що відбувається? Той же «Нафтогаз» змушений постачати газ облгазам, а ті кажуть, що його спожила певна кількість домогосподарств. Чи існує та кількість домогосподарств, яка споживає цей газ, невідомо. І коли видавались субсидії, то вони теж фактично видавались таким же чином: облгазам масово перераховувались кошти без усвідомлення, а чи справді існують ті домогосподарства, які отримували субсидію», - каже Кушнірук.

Ситуація змінюється, продовжує експерт, коли субсидію видають грошима.

«Коли ти надаєш субсидію конкретним домогосподарствам, які мають зробити заявку, мовляв, ми, таке-то домогосподарство, ми є споживачами газу, ми витрачаємо такі кошти, і тому нам потрібна субсидія. Отже відразу виявляється чітке уявлення, кому ти дав субсидію. І значно важче облгазам списувати на неіснуючих споживачів газ та створювати заборгованість штучно», - додає співрозмовник видання.