22.08.2005 16:09
Цензура поздравления Виктора Януковича украинцев с Днем Независимости, которое собирались пустить на волнах радио «Мелодии», вызвала недовольство со стороны пресс-службы Партии регионов.

«За усе потрібно платити. Розуміючи цю просту істину, прес-служба Віктора Януковича звернулася до однієї з популярних українських FM радіостанцій з проханням розмістити на правах платної політичної реклами звернення голови “Партії регіонів” до співвітчизників з нагоди 14-ї річниці Незалежності.
Текст реклами було прийнято, сума оплати погоджена. Однак наступного дня виявилося, що радіостанція підготувала свою версію тексту. Для ознайомлення з тим, що пропонувалося пустити в ефір за наші кошти, нам переслали відредаговану версію.
Діючи за принципом “жердина – це відредагована ялинка”, з тексту було викреслено практично усе, заради чого це звернення готувалося.
На наше запитання, чим пояснити цензурування тексту платної політичної реклами, нам розтлумачили, що день Незалежності – це національно свято, а отже критичні зауваження на адресу влади, а тим паче заклики впровадити політичну реформу, народ може зрозуміти неадекватно.
На запитання “хто так вважає?”, нам відповіли – засновник.
Позиція “Радіо Мелодія”, на нашу думку, диктується не ідеологічними міркуваннями, а елементарними побоюваннями наразитися на невдоволення влади з усіма наслідками, що звідси випливають.
Окрім того цей випадок пояснює, чому на основних телеканалах посилено експлуатується думка про те, що мовчання опозиції - це ознака її слабкості.
Відповідаємо – опозиція не мовчить. Їй просто не дають говорити. Якщо навіть платна політична реклама від імені Віктора Януковича піддається брутальному цензуруванню, що говорити про можливість виступити в прямому ефірі І національного...
За радянських часів в УРСР без дозволу цензора у світ не могло пройти жодне слово.
За часів Кучми відкриту цензуру замінили “темники”.
Після “остаточної перемоги демократії” В Україні говорити про наявність в державі цензури було б верхом нетактовності. Та й навіщо, якщо в умовах тотальної відсутності реальної свободи слова формальна цензура просто непотрібна.

Так виглядає цензурований текст:

" Привітання Віктора Януковича народу України з Днем Незалежності.

Дорогі співвітчизники!

Ми з вами стоїмо напередодні чотирнадцятої річниці Незалежності. За роки, що минули з дня, коли вашою волею Україна проголосила початок нової ери в історії своєї державності, вашими зусиллями зроблено багато. Не зважаючи на труднощі, які об”єктивно виникли перед нашою державою після розпаду СРСР, всупереч песимістичним прогнозам недоброзичливців , завдяки вашій жертовній праці, вірі у свої сили наша держава вийшла з глибокої соціально-економічної кризи і стала на шлях динамічного розвитку.
Вірю в вашу мудрість, тому дивлюся у перспективу з оптимізмом. Зі святом вас, дорогі співвітчизники! З Днем Незалежності України! Щастя вам і вашим родинам. Успіхів у вашій нелегкій повсякденній праці, у вашому нездоланному прагненні жити в справедливій квітучій державі.
Дякую. "

А ось повний текст звернення В.Януковича:

" Дорогі співвітчизники!
Ми з вами стоїмо напередодні чотирнадцятої річниці Незалежності. За роки, що минули з дня, коли вашою волею Україна проголосила початок нової ери в історії своєї державності, вашими зусиллями зроблено багато. Не зважаючи на труднощі, які об'єктивно виникли перед нашою державою після розпаду СРСР, всупереч песимістичним прогнозам недоброзичливців, завдяки вашій жертовній праці, вірі у свої сили наша держава вийшла з глибокої соціально-економічної кризи і стала на шлях динамічного розвитку.

Сьогодні діюча влада рапортує про успіхи в практично всіх галузях народного господарства. Однак це, м'яко кажучи, не зовсім так. Покищо економіку України рухає інерція динамічних процесів попередніх років. І саме попередній уряд, який нинішня влада звинувачує у всіх мислимих і немислимих гріхах, заклав основи нашого поступу вперед.

Але помилки, яких допускається нинішнє державне керівництво можуть швидко звести нанівець зроблене за минулі два роки. І ви, дорогі співвітчизники, уже відчуваєте це через перманентні кризи, через катастрофічне зростання цін, через падіння рівня життя. Суспільство все ще поділене глибокою прірвою взаємної недовіри, продовжується і посилюється переслідування інакомислячих. Якщо цьому не покласти край, то Україна втратить здобуте за роки Незалежності.

Вірю, що ви, дорогі співвітчизники, не допустите цього. У вас є право вибору і ви обов'язково скористаєтеся ним, щоб змінити діючу політичну систему. Разом з тим розчарування у нинішній владі не повинні перерости у зневіру в майбутнє.

Вірю в вашу мудрість, тому дивлюся у перспективу з оптимізмом.

Зі святом вас, дорогі співвітчизники! З Днем Незалежності України! Щастя вам і вашим родинам. Успіхів у вашій нелегкій повсякденній праці, у вашому нездоланному прагненні жити в справедливій квітучій державі.

Віктор Янукович "